Uni on tärkeää oppimiselle

Joskus oppilaat miettivät, minkä takia kokeista ei millään tule hyvää numeroa, vaikka he olisivat mielestään lukeneet hyvin.

Onko syynä valvominen? Monet nuoret ja nykyään jopa alakoululaiset lapset roikkuvat yömyöhään kännykällä tai pelaavat tietokoneella. Mielestäni olisi parempi käyttää enemmän aikaa kokeisiin lukemiseen ja läksyjen tekemiseen kuin ruutuaikaan. Sillä koulu on kuitenkin pohja elämälle.

Olen huomannut omakohtaisesti, että jos olen illalla puhelimella, en millään meinaa pystyä laittamaan puhelinta pois ja käydä nukkumaan. Aina netissä tapahtuu jotain uutta, jota voisi lukea tai seurata vaikka aamun asti.

Olen myös huomannut, että jos olen puhelimella illalla ennen nukkumaan menoa ja laittaisinkin puhelimen ajoissa pois, en saa niin helposti unta kuin jos en ole ollut koko iltana puhelimella ja olen vaikka käynyt ulkona.

Olen ratkaissut tämän ongelman viemällä joka ilta jo ajoissa ennen nukkumaan menoa puhelimeni keittiömme pöydälle. Tämä on toiminut ainakin omalla kohdallani, sillä minulle ei tule niin helposti houkutusta ottaa puhelinta kuin jos puhelimeni olisi yöpöydälläni. On tärkeää nukkua tarpeeksi.

Kokeisiin lukukaan ei tahdo onnistua, jos kännykkäni on vierelläni. Uskon, että monella muulla on sama tunne, kun kännykkään kilahtaa WhatsApp-viesti. Tekisi niin mieli katsoa, kenellä on asiaa ja mitä asiaa.

Hyvä neuvo tähänkin ongelmaan on ihan yksinkertainen. Laita puhelimesi kiinni lukemisen ajaksi. Lukemisen jälkeen voit hyvillä mielin avata puhelimen ja katsoa ne kaikki päivitykset ja viestit, jotka olisivat häirinnet lukemistasi. Näin ei koulumenestyksesi kärsi.

Ella Mikkonen

Kilpisen koulu 8 lk

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.