Unohtiko hallitus innovaattorit ja keksijät?

Sanna Marinin hallituksen innovaatiopolitiikka puhuu yrityksien kannustamisesta jatkuvaan uudistumiseen, mutta inhimillisen muutosvoiman eli keksijöiden rooli on unohtunut kokonaan. Eihän yritys keksi mitään, sen tekevät aina ihmiset tai ihmisryhmät, joita keksijöiksikin voi nimittää!

Karrikoidusti voi sanoa, että Suomi on teollisuusmaa, jossa lopputuotteita etenkin vientiin valmistavat suuret ja keskisuuret yritykset. Niillä on puolestaan alihankkijoita, joiden menestys korreloi isompien menestyksen kanssa.

 

Korkean kustannustason Suomessa parhaiten menestyvät sellaiset lopputuotteita valmistavat yritykset, jotka tulevat markkinoille uudella tuotteella ensimmäisinä ja voivat määrittää hintansa vapaammin. Myöhemmin tuotantoa valuu pikkuhiljaa halvempiin maihin ja kilpailu kovenee alle suomalaisen valmistajan kannattavuusrajan.

Suomen pysyminen kilpailukykyisenä teollisuusmaana, edellyttää uusia keksintöjä, joista jalostuu innovaatioita ja tuotantotoimintaa, sekä uusia työpaikkoja.

On todella tärkeää, että Suomessa syntyy jatkuvasti uusia keksintöjä ja niistä uutta tuotantoa kasvattamaan ja korvaamaan kannattamattomaksi muuttunutta valmistusta.

 

Innovaatiopolitiikka ei voi olla vain yhden vaalikauden pituinen, koska useimmiten uuden tuotteen tulo markkinoille vaatii aikaa, keksinnöstä markkinoille, kymmenenkin vuotta.

Innovaatiopolitiikkaa voisi verrata vaikkapa koulutuspolitiikkaan tai infran rakentamiseen, enemmän tarvitaan kuin neljä vuotta!

Kiinnostaako hallitusta ollenkaan keksijät ja muut innovaattorit?

Siemenrahoitusta tarvitaan yksityisille keksijöille joilla ei ole Y-tunnusta. Siis rahoitusmalli, jolla ideansa voisi testauttaa. Esimerkiksi sopii kotitalousvähennyksen tapainen verovaikutteinen malli. Y-tunnuksen omaaville yrityksille on tarjolla Business Finlandin rahoitustuotteita mm. innovaatioseteli, (jota juuri on pienennetty tuhannella eurolla).

Pääministeri Marinin johtamassa valtion tutkimus- ja innovaationeuvoston jäsenistössä ei tietääkseni ole ainuttakaan yrittäjää tai keksijää.

Toivottavasti asiaan tulee pikainen korjaus ja näin parempi yhteys käytännön keksintö- ja innovaatiotoimintaan.

 

Jorma Nokkala

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Pyrstötiainen Hämeenlahdella. Kuva: Marja Mallat

Lyhyet

LyhyetMarketin alelaari leluja vaatteita ym kysyin mihin loput menevät jos ei osteta roskiin sanoi myyjä.

Ketä pelottaa ajatus nuorisokoulusta?

Ilmastoahdistuksen sijaan kaipaan uutisia toivosta

Kilometrimaksu olisi rehellisin

Tavoitteena tasapuolinen ja tasalaatuinen palvelu

Lyhyet

Lyhyet

Maamme kuntataloudet yskivät nyt huolestuttavasti

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.