Upeaa puhetta voimalan puolesta

Olen viimeisen vuoden aikana useissa eri yhteyksissä ihmetellyt ja moittinutkin niitä Jyväskylän päättäjiä, jotka mahdollistivat Keljonlahden voimalan rakentamisen. Nyt kuitenkin olen alkanut ymmärtää, miksi he puolsivat hanketta.

Olin jokin aika sitten tilaisuudessa, jossa JE:n toimitusjohtaja Lappalainen oli esittelemässä Keljonlahden voimalahanketta.

Oletin etukäteen, että koska paikalla oli myös entisiä ja uusia valtuutettuja, että nyt vihdoinkin saamme kaivattua tietoa siitä, mikä voimalahankkeen todellinen tilanne on, mitkä asiat ovat muuttuneet alkuperäisistä suunnitelmista ja missä etukäteisarvioinneissa on erehdytty tai menty peräti metsään.

Pekonniemen pohjavesialuehan nyt on ilmeisesti lopullisesti tuhottu ja liito-oravat kaikonneet. Näin keljonkankaalaisena kuitenkin toivoin, että saisin mm. vihdoinkin tietää, mitä voimalassa todellisuudessa aiotaan polttaa. Vapohan ei pysty toimittamaan turvetta enää pienemmillekään voimaloille.

Olisin kaivannut tietoa myös siitä, mitä vaikutuksia Päijänteeseen laskettujen jätteiden lämmittämisellä on tai mitä Päijänteen lämmittäminen yleensä vaikuttaa ranta-asukkaiden elämään. Myös puuttuvat kulkuyhteydet Keljonlahden rantaan ihmetyttävät.

Aurinkoisesti hymyilevän Lappalaisen esityksen ydin oli kuitenkin vain se, että tämä uusi biovoimala käyttää vain puuta ja turvetta ja tulee valmistuttuaan olemaan kaupungille varsinainen rahasampo.

Esityksensä tueksi hän näytti vielä kalvon, joka oli kuin suoraan alle kouluikäisten väritys- ja tehtäväkirjasta. Yksinkertainen siisti vanhanaikaisen mallinen kahvipannu, josta sitten lähti aivan kuin kynällä seurattava polku, joka muutaman harhauttavan mutkan tehtyään palasi takaisin kahvipannuun. Pieni polun pätkä tosin päättyi ilmeisesti järveen asti.

Kerta kaikkiaan upea hieno esitys. Jos voimalahanketta on alun alkaenkin esitelty näin suoraviivaisesti ja positiivisessa hengessä, niin en enää yhtään ihmettele, että niin monet valtuutetut kannattivat voimalan rakentamista.

Tämän tajuttuani päätin antaa heille anteeksi, sillä he eivät todellakaan tienneet, mitä tekivät.

TAINA HÄMÄLÄINEN Jyväskylä, Keljonkangas

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Henkilöittäminen on ovela ja suosittu sumutuskeino

Kaksi merkittävää ratsastajaa ja valkoiset hevoset

Otsonikato ei ollut mitään turhaa pelottelua

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Teiden suolaus on lopetettava

Sote-menojen kasvua ei torppaa mikään hallintomalli

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.