Uskallatko ryhtyä vanhemmaksi?

Vanhemmuus on nykyään hyvin haastava laji – kohta mitä ilmeisimmin myös erittäin harvinainen laji. Meille vanhemmille on annettu lapsen syntymän myötä niin arvokas ja rakas tehtävä, että siinä onnistuminen pelottaa: osaanko, jaksanko ja enenevästi myös huoli, riittävätkö rahat tasa-arvoiseen kasvatukseen ilmastonmuutoshuolesta puhumattakaan? Onko vanhemmuudesta tulossa jopa liian raskas taakka?

Näiden ja monien muiden pelkojen hälventämiseksi Jyväskylän vanhempainfoorumi ry haluaa yhdistää kaikki jyväskyläläiset vanhemmat ja huoltajat päiväkodeista, peruskoulusta ja toiseltakin asteelta toimimaan yhdessä vanhemmuutensa sekä lasten ja nuorten parhaaksi! Avuksemme vanhemmuudesta selviämiseen pyydämme mukaan teitä kaikkia eri alojen ammattilaisia.

 

Entä miten onnistumme tässä? Mielestämme parhaiten tämä onnistuu tukemalla ja auttamalla yhteisöllisyyden eli aidon kodin ja päiväkodin/koulun yhteistyön sekä vanhempaintoiminnan syntymistä päiväkoteihin, kouluihin ja myös toiselle asteelle.

Emme tunge kasvatusyhteisöihin tielle, vaan toivomme toisiimme tutustumista ja säännöllistä yhdessäoloa sekä yhteistyötä heti alusta alkaen; tällöin meidän vanhempien on mahdollista leimautua positiivisesti kasvatusyhteisöihin ja olla voimavara kasvuyhteisöissä!

Lasten, nuorten ja perheiden parhaaksi työ tekeviä ammattilaisia on päiväkotien ja koulujen lisäksi myös mm. neuvoloissa, varhaisen tuen palveluissa, nuorisotaloilla, seurakunnissa sekä monissa järjestöissä.

Ammattilaisia – ainakin joskus – koulutetaan tekemään asioita lasten ja nuorten parhaaksi. Entä vanhempia? On LOS:a ja OPS:a sun muuta, mutta kuka niistä kertoo vanhemmille? Ja vielä niin, että me vanhemmat ymmärtäisimme niistä tarvittavan?

Tai millaista ”aikuisten oikeesti” on päiväkodin tai koulun arki? Miten vanhempi osaa toimia lapsensa kasvun ja oppimisen tukena ammattilaisen rinnalla?

Yhteisöllinen toimintakulttuuri on sitä, mitä moni kaipaa tänä some-aikana! Yksinäisyys-seminaarissa Veturitalleilla 5.4. professori Juho Saari epäili yksinäisyyden olevan monien ongelmien alkusysäys. Ratkaisuksi Saari ehdotti yksinkertaisia, strukturoituja ja arkisia yhdessäolon muotoja.

Jyväskylän vanhempainfoorumi tarjoutuu yhdessä vanhempien kanssa tekemään näitä arkisia yhdessäolon muotoja: peli-iltoja, lukupiiriä, luontoretkiä, liikuntaa kerran viikossa koulun liikuntasalissa, kokkikerhoa, askartelua yms.

Asioita, joita jo olemme tehneet viidellä koululla Jyväskylässä Yhdessä liikkuen epulle -pilotissamme syksystä 2018 alkaen yhteistyössä Liikkuvan koulun kanssa.

Todistetaan yhdessä, että Jyväskylän on mahdollista toteuttaa oma mallinsa Islannin mallin tavoin. Tehdään lapsiperhearjestamme yhdessä ammattilaisten kanssa iloa ja voimaa tuova asia meille kaikille iloiten toinen toisistamme. Otetaan avuksi myös media sekä yritykset.

Jyväskylän perhekeskusverkostot ovat tässä avuksi, ne ovat meitä kaikkia perheitä varten. Toivotaan, että jonain päivänä saamme Jyväskylään ihan konkreettiset tilat perhekeskukselle ja Nuorten talolle.

Näin ammattilaiset voivat olla vanhempien tukena tärkeässä tehtävässä: ihanassa vanhemmuudessa! Jos minä olen saanut elämässäni jotain suurta aikaan, niin se on kolme ihanaa ja rakasta lasta!

Tuula Jormakka

Kolmen lapsen äiti

Jyväskylän vanhempainfoorumi ry:n toiminnanjohtaja

Teksti liittyy Jyväskylän vanhempainfoorumi ry:n ja Keski-Suomen LAPE-muutosohjelman vanhemmuutta käsittelevään kirjoitussarjaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lasten oikeus sosiaalityöntekijään

Keskustan kupla

Lyhyet

Potilas ensin, entä henkilökunta?

Lyhyet

Onko Peukkula Jyväskylän oma tyyli?

Odotetaan nyt tuloksia ensin!

Lyhyet

Nova – kallis kulissi?

Suomessa pankki voittaa aina

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.