Uskaltaudu unelmoimaan

Sikainfluenssarokotetetta ei kaikille pystytä antamaan heti, mutta lamaantumista vastaan suomalaiset voivat rokottaa itsensä toiveikkain ajatuksin. Jokaiseen meistä on kylvetty jonkin toisillekin tärkeän unelman siemen. Meidän tehtävämme on kasvattaa tuo oma unelmamme täyteen mittaansa. On vain muistettava, että kaikki suuri kasvaa hiljaa. Hellittämätön harjoittelu tai opiskelu alkaa tuottaa sellaisia taidon tai tiedon hedelmiä, joista muutkin voivat nauttia.

Opiskelun ei välttämättä tarvitse olla edes muodollista pätevyyttä varten koottu koulutuskokonaisuus, vaikka siihenkin hakeutumiseen on vuodenvaihteessa luvassa helpotuksia. Kunhan itse tuntee olevansa oikealla reitillä, niin näkyviä tuloksia on sinnikkäälle kyllä luvassa.

Tosin on myös varauduttava vastustukseen, sillä Suomessa suhtautuminen toisten taitavuuteen ja menestykseen on jostain syystä turhan kielteistä. Mutta kateuskin on muutettavissa myönteiseksi voimavaraksi pohjalaiseen malliin. Kateus, unelma ja hellittämätön kekseliäisyys veivät ihmiset kuuhunkin.

Suomessa arvostetaan vielä ehkä liiankin paljon muodollista, tutkintoihin perustuvaa pätevyyttä. Muualla maailmassa on jo alettu herätä sellaiseen todellisuuteen, että taito voi olla tärkeämpää kuin titteli. Tällaisen ajatuksen on tuonut esille maailman vaikutusvaltaisimmaksi business-maailman asiantuntijaksi noteerattu Gary Hamel. Hän oli aikoinaan ajatuksineen luotsaamassa Nokiaa maailmanvalloitukseen.

Työvoimaviranomaiset ovat tulevaisuudessa työttömien koulutuksen portinvartijoita. Virhearvioinneilta ei varmaankaan voida välttyä. Itsekin jouduin odottamaan seitsemän vuotta omaksi kokemani alan koulutukseen pääsyä, kun ensin minun ei sallittu opiskella toiveammattiini. Omaan näkyynsä on luotettava ja suomalaisella sisulla suuntauduttava sitä kohti - vaikka sitten kiertoteitä pitkin.

Kukaan ei voi Suomessa valvoa sitä, mitä kirjoja työtön lukee. Ohjatun maksullisen opiskelun piiriin pääsevat kaikki avoimen yliopiston kautta. Työvoimaviranomaiselta saamani suullisen tiedonannon mukaan työtön ei menetä työttömän statustaan, jos hän pystyy valitsemiensa opintojen ohella vastaanottamaan mahdollisesti tarjottavan kokopäivätyön. Se tarkoittaa työttömälle oikeutta suorittaa yksi vapaavalintainen perusopintokokonaisuus eli enintään 36 opintopistettä lukuvuoden aikana. On mahdollista, että lähiaikoina eduskunnan käsiteltäväksi tuleva lakiesitys siirtää tätä vapaan opiskelun rajapyykkiä.

Koska monet ovat valittaneet avoimen yliopiston maksujen kalleutta, on muistettava, että siellä voi opiskella myös perusopintoja pienempiä opintokokonaisuuksia. Työttömälle läheiselle voisi antaa joululahjaksi pienen opiskeluoption.

Jokaiselle on varattu maailman palapelissä oma paikkansa, mutta se on löydettävä itse. Mikä on sinun unelmasi? Miten sinä voit kyvyilläsi parhaiten palvella muita ihmisiä? Mistä tahdot, että sinut muistetaan?

PETRI PELLINEN aikuiskasvatustieteen opiskelija Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Hoitajamitoitus-vääristelyä

Lyseo käräjäoikeuden kodiksi

Suomessa on hyviä ja huonoja maahanmuuttajia

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Keski-Suomen kuntien talous on saatava kuntoon

Eläkkeiden alentaminen tuhoisaa taloudelle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.