Usko hyvän tekemiseen, äänestä!

Seurakuntavaalit ovat evankelis-luterilaisen kirkon vaalit, joilla valitaan jäsenet kirkon päättäviin elimiin, kirkkovaltuustoon ja seurakuntaneuvostoon. Kaikilla 16 vuotta täyttäneillä, konfirmoiduilla seurakunnan jäsenillä on oikeus äänestää.

Vuonna 2010 seurakuntavaaleissa nuorten (16–17-vuotiaat) ääniä oli 14,9 prosenttia oman ikäluokkansa äänioikeutetuista. Tytöt äänestivät poikia vilkkaammin. Tyttöjen äänestysprosentti on 17 ja poikien 12,9. Kyseessä olivat ensimmäiset valtakunnalliset vaalit, joissa äänioikeutettuja olivat kaikki 16 vuotta täyttäneet kirkon jäsenet.

Nuorilla on halua ja tarve saada äänensä kuuluviin, heillä on ymmärrystä ja tietoa, joilla voidaan vaikuttaa seurakunnan päätöksentekoon. Nuorten äänioikeus on hyvin tuore asia – kaikki eivät välttämättä tiedä äänioikeudestaan.

Siksi me diakoniaopiskelijat toivomme, että sinä, 16 vuotta täyttänyt seurakuntalainen, käytät äänioikeuttasi! Äänestämällä me jokainen voimme vaikuttaa oman seurakuntamme toimintaan. Kirkkovaltuusto päättää kirkollisverosta, rakennushankkeista, maan myynnistä, talousarvioista, kirkon virkojen perustamisesta ja ennen kaikkea toiminnasta. Millaista toimintaa juuri sinä seurakunnalta kaipaisit?

Kirkko on yksinäisten, vaikeuksissa olevien, kiusattujen ja köyhien ihmisten äänitorvi. Se on nuorten, keski-ikäisten ja vanhojen ihmisten äänitorvi. Kirkko on kaikkien ihmisten ja lähimmäisen rakkauden jakamisen äänitorvi. Äänestämällä voit osaltasi olla puhaltamassa tuohon torveen.

Kirkkovaltuustossa on hyvä olla uusia, nuoria ja vanhoja, kokeneita valtuutettuja. Tällöin kokemus, nuoruuden avoimuus, suvaitsevaisuus ja myös uskallus toimivat yhdessä rakentavasti. Äänestämällä vaikutat oman seurakuntasi toiminnan kehittymiseen. Nuorten avoimuutta ja suvaitsevaisuutta tarvitaan seurakunnissa kipeästi.

Äänestä sinäkin, nuori aikuinen, keski-ikäinen ja ikäihminen! Ääniänne tarvitaan. Pidetään yhdessä huolta, että ollaan vireitä ja aktiivisia. Kannustetaan seurakuntaamme jatkamaan toimintaansa, meidän kaikkien kanssa.

Katriina Fonsen

Katriina Pentikäinen

Annika Patrikainen

Miia Myyryläinen

Tiina Simpson

sosionomi (AMK)-diakoni-opiskelijat

Järvenpään diakonia-

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.