Usko opiskelijoihin on uskoa tulevaisuuteen

Eduskuntavaaleissa äänestetään myös suomalaisen korkeakoulutuksen tulevaisuudesta, josta me opiskelijat olemme huolissamme. Me uskomme, että vain koulutukseen panostamalla Suomi nousee taantumasta ja kykenee säilyttämään hyvinvointivaltion.

Luotamme tulevaan. Vaikka monista vaalien suurista teemoista vallitsee erimielisyyttä, voivat puolueet olla muutamista asioista yhtä mieltä: koulutuksesta ei tule leikata, opintorahapainotteinen opintotuki tulee säilyttää ja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) palvelut laajentaa myös AMK-opiskelijoille. Nämä mielipiteet selvisivät SYL:n ja SAMOKin tekemästä kyselystä, joka on osa korkeakouluopiskelijoiden valtakunnallista #koulutuslupaus-kampanjaa. Siinä me opiskelijat pyydämme ehdokkaita tekemään koulutuslupauksia ja sitoutumaan koulutuksen edistämiseen.

Opiskelu on opiskelijoiden työtä. Meidän koulutuslupauksemme on opiskella, valmistua ja tehdä töitä Suomen tulevaisuuden eteen. Me pystymme siihen, sillä meidät on valittu oppilaitoksiimme vaativien pääsykokeiden ja karsintojen kautta. Olemme motivoituneita ja osaavia. Kuten jokaisella työpaikalla, tarvitsemme työhömme kuitenkin hyvät työvälineet ja työrauhan.

Kymmenen viime vuoden aikana opintoaikoja on rajattu ja opintotuen saamisen ehtoja kiristetty monta kertaa, minkä seurauksena opintotukea maksetaan entistä harvemmalle opiskelijalle.

Samaan aikaan opiskelusta, kuten työelämästä, on tullut yhä vaativampaa. Opiskelijoita mitataan tehokkuuden mittarein. Meiltä vaaditaan tulosta opintopisteiden ja tutkintojen muodossa samalla kun täysipäiväisen opiskelun edellytyksiä on heikennetty. Yhteiskunnan ja korkeakoulujen opiskelijoihin kohdistama ristipaine näkyy opiskelijoiden mielenterveysongelmina.

Opiskelijat tarvitsevat kannustavan työilmapiirin. Paljon riippuu meidän jaksamisestamme ja tulevaisuudenuskostamme. Yhteiskunta tarvitsee uusia ideoita ja tulevaisuuden tekijöitä. Meidän kaikkien tulisi kannustaa toisiamme yrittämään, erehtymään ja olemaan sinnikkäitä.

Tehdään kaikki siis koulutuslupaus! Panostetaan tulevalla vaalikaudella koulutukseen ja opiskelijoihin. Vain siten Suomi nousee taantumasta.

ylioppilaskuntien hallitusten puheenjohtajat

Selma Vidgren

Jyväskylän yliopisto

Mari Kyllönen

Helsingin yliopisto

Niko Ferm

Aalto-yliopisto

Mikko Mononen

Turun yliopisto

Eero Kiiski

Tampereen yliopisto

Jens Back

Åbo Akademi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Uutissuomalaisen debatti: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle, varoittaa Risto Murto – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille

Lyhyet

Lyhyet

Seurakunnat hoitavat kyllä metsiään

Puistokadun pyörä- reitit turvallisiksi

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Pilataanko nyt Päijänteen kulttuurimaisemat?

Miten ostan junalipun pyörätuoli- paikalle?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.