Uskomushoidot on saatava valvonnan piiriin

Suomessa sattuu enenevissä määrin tapauksia, joissa vanhemmat ovat jättäneet lapsensa vaille lääketieteellistä hoitoa ja turvautuneet sen sijaan uskomushoitoihin.

Suomalaisille on tarjolla paljon erilaisia uskomushoitoja aina yksisarvis- ja energiahoidoista hopeaveteen.

Samaan kategoriaan kuuluu myös kasvava rokotevastaisuus. Näitä uskomushoitoja markkinoidaan lääketieteen vaihtoehtona: tuhoisin seurauksin.

Jokaisella aikuisella ihmisellä on oikeus henkilökohtaiseen uskoonsa.

Ongelmalliseksi tilanne kuitenkin menee, kun syöpää hoidetaan homeopaattisilla lääkkeillä ja hylätään lääketiede. Vielä pahempaa ja moraalitonta on tarjoilla myrkyllistä hopeavettä lapsille. Saati, että lapset jätetään rokottamatta ja riskeerataan siten paitsi oman lapsen myös muiden yhteisön jäsenten henki.

Niin kutsuttu puoskarilaki on ollut monen hallituksen pöydällä, mutta sitä ei olla saatu koskaan valmiiksi. Viimeisin lakia valmistellut työryhmä laati mietinnön, jossa lain tavoitteeksi asetettiin potilasturvallisuuden parantamisen.

Valvira valvoo vain terveydenhuollon ammattihenkilöitä kun terveydenhuoltojärjestelmän ulkopuolella toimiviin enkeliterapeutteihin ja homeopaatteihin minkäänlainen valvonta ei ulotu.

Mielipiteen ja uskon takia ei voida riskeerata lasten ja sivullisten terveyttä. Mielipiteet eivät ole tutkitun tiedon kanssa samanarvoisia.

Suomi tarvitsee lain, jolla uskomushoidot saatetaan valvonnan piiriin sekä rajataan lapset ja muut haavoittuvaiset ryhmät terveydelle haitallisten uskomushoitojen ulkopuolelle. Myös perusrokotteiden on oltava pakollisia ja rokottamatta jättämisestä on sanktioitava.

Niilo Nissinen

pääsihteeri

Kokoomuksen Opiskelijaliitto Tuhatkunta

Helsinki / Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Metsiä älköön hävitettäkö

Raskaussyrjintää on kunnissa yhä aivan liikaa

Pyöriä nuorille vai kuljetusapua vanhuksille?

Miksi päättäjiä ei kiinnosta tieteellinen tieto metsistä?

Akkujen metallit kaupan

Kaupunkipyörät ovat osa ketterän kestävää liikkumista

Suomipop, pyörätuolit ja taksien kyydit

Valvonta on yhteistyötä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.