Uskonnollinen Suomi on rikas maa

Ainakin yhdessä suhteessa Suomi on rikas maa: täällä on tuhottomasti uskonlahkoja. On lestadiolaisia, körttejä, helluntailaisia, jehovalaisia, rukoilevaisia, vapaakirkkolaisia, adventisteja, metodisteja ynnä muita.

Ihmisillä on runsaasti valinnanvaihtoehtoja. Kaikkia kirkkokuntia yhdistää usko Kristukseen. Luterilaisessa valtiokirkossa taas yhdistyvät eri lahkojen parhaat ominaisuudet.

Lestadiolaisen herätyksen parhaita puolia ovat television vastaisuus ja uskallus tehdä paljon lapsia kovaan maailmaan. Jehovalaiset taas uskaltavat kulkea ihmisten ovilla puhumassa Raamatusta. Körttiläisessä liikkeessä hyvää on armon korostaminen: körttiläiset antavat anteeksi, jos ihminen joskus eksyy maistamaan alkoholia. Helluntailaisille on tyypillistä tietty tunnepitoisuus. Vapaakirkkolaiset taas eivät suhtaudu uskontoon jäykistellen.

Hyviä puolia löytyy kaikista ryhmittymistä.

Saksa ja Martti Luther antoivat meille lahjaksi luterilaisuuden, jolle valtiokirkon oppi perustuu. Luther oli äärimmäisen rohkea mies, joka kirjoitti valtavasti ja joi jopa joskus olutta, saksalaiseen tyyliin. Hänellä oli uskollinen vaimo ja paljon lapsia.

Jo vuosisatojen ajan luterilaisuus on vaikuttanut myönteisesti suomalaisessa yhteiskunnassa. Isämme ja äitimme istuivat kovilla kirkonpenkeillä ja rukoilivat hartaasti, että lapsilla menisi hyvin.

Emme ehkä ole heidän rukoustensa väärtejä: me lojumme pehmeillä tuoleilla kaukosäädin kourassa ja tuijotamme kuollein silmin televisiota. Emme ole onnellisia lapsia.

Kristityt pyrkivät omalta osaltaan helpottamaan ihmisten oloa. Ilman uskontoa olisimme olleet hukassa.

Onkin jotakin ihmeellistä siinä, että uskovaisuutta toisaalta pilkataan, toisaalta hävetään.

Lähimmäisenrakkaus, avoimuus, nöyryys ja kiitollisuus ovat kristillisiä hyveitä, joiden soisi leviävän laajemmalle suomalaiseen yhteiskuntaan. Nuo hyveet ja niiden todeksi tekeminen arjessa kuuluvat kaikkien kristillisten lahkojen ihanteisiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.