Uskonnonvapaus ja kirkosta eroamiset

Kirjoitin (Ksml 16.12.) Eroa kirkosta.fi -sivustosta, joka ilmoittaa aiheuttaneensa kirkolle lähes puolen miljoonan euron tappiot veromenetyksinä. Arvelin toiminnan olevan laillista, mutta lähenevän tahallista vahingontekoa. Onni Kärkkäiselle (Ksml 20.12.) ilmoitan kannanottoni olleen tarpeettoman jyrkkä, koska uskonnonvapauslain muutos (2003) ei ollut tiedossani.

Samalla selvennän pienen ja äänekkään ryhmän tarkoittavan pariasataa henkeä, joka Tampereelta käsin hoitelee sivustoa, en uskontokuntiin kuulumattomia yleisesti.

Toisaalta lain tehtävä on pitää yllä uskonvapautta eikä se, että tämän varjolla käydään uskonnonvastaista kampanjaa. Mielestäni jo sivuston nimen käskymuoto on asenteellinen. Kirkko lienee vastannut tähän omalla nimikkeellään. Kirkon tappion ja eronneiden määrän kuuluttaminen on tarpeetonta mainontaa. Luottamusta ei myöskään herätä vapaa-ajattelijoiden liikennevälineisiin suuntautunut Jumalaa ei ole -kampanja. Kirkko voi antaa periksi konservatiivisuudelle, mutta oppinsa rajoissa. Virallisesti se sanoutuu irti esim. ministeri Päivi Räsäsen kohupuheesta, joten eroamiset voivat harkinnan sijaan saada myös mielenosoituksen piirteitä.

Voi myös pohtia, millainen yhteiskunnasta tulisi, jos kirkko ajetaan alas ja hengellinen työ jää pelkästään vapaaehtoisten järjestöjen harteille. Oman kirkollisveroni aion maksaa, koska se on menona marginaalinen, mutta kirkon toiminnalle välttämätön.

Heikki Reivinen

Jyväskylä, Korpilahti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.