Uudistetaan soteuudistus

Hallituksen esitys isäntäkuntien hallitsemasta sotesta lisää hallintoa ja byrokratiaa entisestään. Myönteistä siinä lienee isäntäkuntien johtavien viranhaltijoiden mojovat palkkojen korotukset: täytyyhän se vastuun kantamisen lisäys näkyä ansioissa.

Muuta positiivista en siinä näe. Karstulassa, Kivijärvellä, Kyyjärvellä ja Pihtiputaalla asukkaat osaavat mennä lääkäriin, sosiaalitoimistoon ja käyttää kodinhoidon palveluja tai kotipalvelua.

Peruspalvelut voidaan järjestää pienissä yksiköissä, jos halutaan, jopa halvemmalla ja ihmisten tarpeita hyvin huomioiden. Kaikissa pienissä kunnissa ei tarvita sairaalaa. Siinä keskittäminen on tarpeen.

Perustyössä olisi tarpeen keskittyä enemmän kohtaamiseen. Olemme liikaa tietokoneella ja keräämme turhaa tietoa. Näitä tietoja sitten puljataan ja tilastoidaan. Pieneen silputtu erikoisosaaminen työllistää hallintoa ja näin luodaan näennäistä tehokkuutta.

Perustyössä kiire tehdään liialla työn pirstomisella. Mitataan mieluummin ihmisten avun saannin kokemusta, kun näennäisiä suoritteita. Jokaikisen rahasumman jaottelu ja budjetointi ei lisää rahaa vaan päinvastoin kuluttaa sitä. Paluu aikaisempaan raamibudjetointiin vähentäisi hallintoa ja antaisi perustyölle lisää mahdollisuuksia.

Pienet – jopa noin 1000 asukkaan – kunnat ovat elinvoimaisia. Niiden säilyminen edellyttää kuitenkin hallinnon keventämistä ja valtionosuuksien uudistamista. Ranskassa lienee jopa alle 300 asukkaan kuntia.

Suomalainen hallintokulttuuri on lähinnä kansalaisia alistavaa. Ratkaisut tehdään herkästi epäedullisesti yksilön kannalta. Kansakuntana olemme tottuneet alistumaan. Yhteiskunta ja kunnat ovat luopuneet turhaan vastuusta kansalaisten hyvinvointiin. Olemme olleet innokkaita antamaan valtaa markkinavoimille. Tämä näkyy monien yhteiskunnallisten ongelmien ilmenemisenä. ksi tärkeimmistä on nuorten syrjäytyminen.

Arto Lähteelä

psykoterapeutti

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Pelottelu pois ja faktat keskiöön

Vanhempaintoiminta – työtä lasten ja nuorten parhaaksi

Tulisiko valtakunnanoikeuden kokoontua?

Saarikan terveyspalveluista Kyyjärvellä

Vietkö lastasi tarpeeksi liikkumaan?

Uraanin talteenotto – silmänkääntötemppu

Miksi meille ei kerrota?

Palveluroboteista ärräpäihin

Psyykkistä sairautta pidetään potilaan syynä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.