Uudistuksia ja joustoja työelämään

Oletko pohtinut, miten jaksat eläkkeelle saakka tai saavutatko sitä koskaan?

Moni työssäkäyvä elää parhaillaan ruuhkavuosien keskellä ja kokee uupumusta. Ei ole helppoa. Pitäisi olla ahkera työssäkäyvä, hyvä vanhempi ja puoliso, harrastaa liikuntaa ja laatuaikaa kaikkien paineiden keskellä.

Lisäksi juuri nostettiin eläkeikää, joka sidottiin eliniänodotukseen. Näyttää siltä, että moni meistä saa tehdä töitä vielä pitkään.

Nykyisin vakituisen työpaikan saamiseksi on usein tehtävä ensin vuosia pätkätöitä. Työttömyys on korkea ja siitä kärsivät eniten nuoret ja ikääntyneet, joilla olisi aikaa työnteolle. Ei siis ole ihme, että tämän päivän 35-vuotias vastaa muutaman vuosikymmenen takaista viisikymppistä.

Työn ja vapaa-ajan yhteensovittamiselle on luotava uudet säännöt. Elämme 2000-luvulla, jossa työelämän painopiste on muuttunut teollisesta työstä tietopainotteiseksi.

Tulevaisuudessa työelämän laatutekijöihinkin tulisi kiinnittää enemmän huomiota, että tulevat seitsemänkymppiset ovat vähintään yhtä hyvässä kunnossa kuin tämän päivän eläkkeelle jäävät.

Uudistuksessa pitäisi muistaa, että työntekijän hyvä voi olla myös työnantajan etu. Työelämä tarvitsee joustoa niin työntekijältä kuin työnantajalta. Ja jotta joustot eivät olisi yksipuoleisia, joustojen tueksi tarvitaan jatkossakin ammattiyhdistysliikkeitä, jotka tarvittaessa pystyvät pitämään työntekijän puolta.

Joustojen lisäksi työelämä tarvitsee muutoksia myös sosiaaliturvaan, koska joustot ovat paljolti taloudellinen kysymys. Sosiaaliturvan uudistuksessa tuleekin huomioida muun muassa vanhempainvapaiden kustannusten tasaus työnantajien kesken, työn ja työttömyyden välinen kannustavuus sekä työn ja opiskelun yhteensovittaminen.

Matti Similä

kaupunginvaltuutettu

kansanedustajaehdokas(kesk.)

Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Eläkeläiset, pysykää eläkkeellä!

Arjen taitoja kouluopetukseen

Hyviä kohtaamisia maahanmuuttajien kanssa

Koulu on tuuliajolla, koska kukaan ei johda uudistusta

Ohdakepehonen. Kuva: Sirpa Jyske

Lukijan kuvatHaarapääskyt. Kuva: Tarja Kouvo

Vihreiden ja keskustan nuoret ottamassa eläkeläisiltä

Nokkosperhonen. Kuva: Maarit Siitonen

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.