Uudistuksia ja joustoja työelämään

Oletko pohtinut, miten jaksat eläkkeelle saakka tai saavutatko sitä koskaan?

Moni työssäkäyvä elää parhaillaan ruuhkavuosien keskellä ja kokee uupumusta. Ei ole helppoa. Pitäisi olla ahkera työssäkäyvä, hyvä vanhempi ja puoliso, harrastaa liikuntaa ja laatuaikaa kaikkien paineiden keskellä.

Lisäksi juuri nostettiin eläkeikää, joka sidottiin eliniänodotukseen. Näyttää siltä, että moni meistä saa tehdä töitä vielä pitkään.

Nykyisin vakituisen työpaikan saamiseksi on usein tehtävä ensin vuosia pätkätöitä. Työttömyys on korkea ja siitä kärsivät eniten nuoret ja ikääntyneet, joilla olisi aikaa työnteolle. Ei siis ole ihme, että tämän päivän 35-vuotias vastaa muutaman vuosikymmenen takaista viisikymppistä.

Työn ja vapaa-ajan yhteensovittamiselle on luotava uudet säännöt. Elämme 2000-luvulla, jossa työelämän painopiste on muuttunut teollisesta työstä tietopainotteiseksi.

Tulevaisuudessa työelämän laatutekijöihinkin tulisi kiinnittää enemmän huomiota, että tulevat seitsemänkymppiset ovat vähintään yhtä hyvässä kunnossa kuin tämän päivän eläkkeelle jäävät.

Uudistuksessa pitäisi muistaa, että työntekijän hyvä voi olla myös työnantajan etu. Työelämä tarvitsee joustoa niin työntekijältä kuin työnantajalta. Ja jotta joustot eivät olisi yksipuoleisia, joustojen tueksi tarvitaan jatkossakin ammattiyhdistysliikkeitä, jotka tarvittaessa pystyvät pitämään työntekijän puolta.

Joustojen lisäksi työelämä tarvitsee muutoksia myös sosiaaliturvaan, koska joustot ovat paljolti taloudellinen kysymys. Sosiaaliturvan uudistuksessa tuleekin huomioida muun muassa vanhempainvapaiden kustannusten tasaus työnantajien kesken, työn ja työttömyyden välinen kannustavuus sekä työn ja opiskelun yhteensovittaminen.

Matti Similä

kaupunginvaltuutettu

kansanedustajaehdokas(kesk.)

Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Joensuun hienosti toimiva keskusta lyö Jyväskylän 10–0

Lyhyet

Suomen pitää olla terveesti itsekäs

Koettelemuksien kevät, synkkien kokemusten kesä

Elävissä kuvissa on muisti

Laajakaistalakia on todella taivuteltu

Mielipide: Rasismi ei poistu vain nimiä viilaten

Mielipide: Pöllyttämisen sijaan tekoja

Lyhyet: Minun mieltäni pahoittaa moni asia, puhe ja mielipide Suomessa. Ne pitää kieltää kaikki.

Todellisia työllisyyspoliittisia uudistuksia odotellessa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.