Uudistuva ja välittävä Suomi?

Keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen muodostama hallitus osoittaa ohjelmallaan puolueille ja politiikalla olevan eroja, nykyinen hallitus ajaa kylmän oikeistolaista politiikkaa. Hallitusohjelman muutamat positiiviset asiat kuten omaishoidon vahvistaminen, takuueläkkeen mahdollinen korottaminen ja lastensuojeluun panostaminen hukkuvat epäoikeudenmukaisten leikkausten joukkoon.

Hallituksen säästötalkoiden maksumiehiksi joutuvat pieni- ja keskituloiset lapsiperheet, pienituloiset eläkeläiset, työttömät ja opiskelijat. Olemme voineet luottaa siihen, että yhteiskunnan turvaverkko pitää kaikista huolta. Indeksijäädytykset asettavat erityisesti sosiaaliturvan varassa elävät enemmän oman onnensa nojaan. Pienituloisiin eläkeläisiin kohdistuva asumistuen muutos vaikeuttaa asumista etenkin kalliilla paikkakunnilla asuvia.

Suurimmat leikkaukset kohdistuvat Suomen kilpailukyvyn ja tasa-arvoisen yhteiskunnan kivijalkaan: koulutukseen. Sukupolvienvälisestä oikeudenmukaisuudesta ei voida puhua hallituksen leikatessa 600 miljoonaa euroa. Uusi opetusministeri Grahn-Laasonen (kok.) joutunee useasti vastaamaan puheeseensa: ”tehdään arvovalinta: ei leikata enää koulutuksesta. Paras investointi tulevaisuuteen on panostus lapsiin, nuoriin ja osaamiseen.” Ei edes neljää viikkoa tullut täyteen kun mieli muuttui 600 miljoonan euron edestä.

Leikkauksien myötä koulutuksen tasa-arvoisuus on uhattuna. Eriasteisten leikkausten ja jäädytysten jälkeen koulutus ei enää ole kaikille itsestäänselvyys, vaan kouluttautumaan pystyvät ne joilla on siihen varaa.

Koulutusleikkaukset olisi pystytty estämään esimerkiksi lisäämällä maa- ja metsätalousministeriön sopeutustoimia, pidentämällä aikataulua uusien asejärjestelmien hankinnalle ja leikkaamalla yritystukia, joista yritystoiminnalle haitallisia on VATT:n selvityksen mukaan noin 800 miljoonaa euroa. Näin olisi myös voitu välttää leikkaukset elinkeinotoiminnalle tärkeistä Tekesin t&k-rahoituksesta, joita nyt leikataan 95 miljoonalla eurolla.

Valtiontalous vaatii sopeuttamista ja leikkauksia, mutta ne tulee tehdä oikeudenmukaisesti. Nyt hallitusohjelman linjausten myötä suurituloiset tulevat pääsemään kuin koira veräjästä ja kaikista heikoimmassa asemassa olevilta otetaan. Hallitusohjelman visiot uudistuvasta, välittävästä ja turvallisesta Suomesta tulevat olemaan kaukana nyt työnsä aloittavan hallituksen todellisessa politiikassa.

Jani Kokko

varapuheenjohtaja

SDP:n Keski-Suomen Piiri ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Hoitajamitoitus-vääristelyä

Lyseo käräjäoikeuden kodiksi

Suomessa on hyviä ja huonoja maahanmuuttajia

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Keski-Suomen kuntien talous on saatava kuntoon

Eläkkeiden alentaminen tuhoisaa taloudelle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.