Uurainen vaati ministeriöltä sote-tietoa

Uuraisten kunnanvaltuusto antoi 8.10. 2014 lausunnon sote-järjestämislakiluonnoksesta. Ministeriö pyysi lausuntoa keskeneräisestä asiasta. Erityisesti kustannus- ja rahoituspykälät (33 ja 34 §) olivat tuolloin avoinna – ja lienevät vieläkin.

Asia on uutisoitu väärin. Uuraisten valtuusto ei ottanut kantaa siihen, mihin sote-alueeseen kunnan tulisi kuulua. Syy oli nimenomaan puute kustannustiedoista. Valtuusto ei siis ottanut kantaa enempää Kuopion kuin Tampereenkaan puolesta.

Uurainen ei halua, että sen osalta päivystys ja siihen liittyvät palvelut olisivat Kuopiossa tai Tampereella. Niiden on oltava pysyvästi Jyväskylässä.

Kuopion erva-alueella, johon Uurainen ja muu Keski-Suomi Jämsää ja Kuhmoista lukuunottamatta nyt kuuluu, vuoden 2014 tasoon korotettujen vuosien 2011 ja 2012 todellisten sote-nettomenojen keskiarvo on 247 e/asukas korkeampi kuin Tampereen nykyisellä erva-alueella.

Kun em. merkitsee Uuraisilla noin 900 000 euroa/ vuosi, ei ole ihme, että asiasta halutaan tarkat tiedot päätöksenteon pohjaksi. Koko Keski-Suomen osalta kysymys on noin 60 miljoonasta eurosta/ vuosi. Valtionosuus korvaa osan erosta. Kuinka paljon, se on avoin, koska perustetiedot puuttuvat. Vaarana on, että palvelut heikkenevät, kustannukset nousevat ja päätösvalta karkaa kauas kunnista.

Miten tämä suuri kustannusero korjataan sote-uudistuksessa? Siihen on syytä saada vastaus.

Itä-Suomessa sairastavuus on suurempaa ja väestön keski-ikä korkeampi kuin lännessä. Ilmeisesti palvelut ovat myös tehottomammin järjestetty.

Ministeriö ei ole antanut minkäänlaisia kuntakohtaisia kustannustietoja sote-uudistuksen vaikutuksista. Kuntien sitoutumista kuitenkin edellytettiin jo lokakuussa. Onkin aivan käsittämätöntä, että ministeriöstä moititaan Uuraisten kuntaa siksi, että se halusi tietoja päätöksenteon pohjaksi ja jätti lopullisen sote-aluekantansa avoimeksi.

Kun Peurungan tilaisuudessa 6.10. 2014 kysyin ministeri Susanna Huoviselta kustannustietoja, hän menetti malttinsa. Perustavaa laatua olevat kysymykseni ovat kuitenkin yhä vastauksia vailla! Eikö tietoja osata laskea vai salataanko niitä tietoisesti? Vakavia kysymyksiä!

Ministeriön on julkistettava viipymättä sote-uudistuksen kustannusvaikutukset kuntakohtaisesti. Kun ne on saatettu kuntien tietoon useiden muiden avoinna olevien keskeisten tekijöiden lisäksi, tulee kunnilta pyytää uudet lausunnot riittävän ajoissa ennen kuin eduskunta päättää laista.

Toimi Kankaanniemi

kunnanvaltuuston pj (ps.)

Uurainen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Perussuomalaiset ja halpatyövoima

Lyhyet

Lyhyet

Jokaisella lapsella on oikeus turvalliseen kotiin

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lasten hyvinvointi erilaistuu ja eriarvoistuu Suomessa

Outoa ja tahallista väärinymmärrystä

Suomen peruskoulun kohtalonkysymys

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.