Uusi Suomi syntyy palveluista

Länsimaiden talouksien on ennakoitu muuttuvan yhä enemmän palvelujen varassa toimiviksi. On aika nostaa kunniaan esimerkiksi kiinteistönhoitajat, hoiva-alojen ja siivouksen ammattilaiset, myyjät, keittäjät ja keittiöapulaiset sekä ravintola- ja hotellipalveluissa työskentelevät. Teistä löytyvät tulevaisuuden talousongelmien ratkaisut.

Huoltosuhteen heikkeneminen ja julkisen talouden alijäämä vaikeuttavat hyvinvointiyhteiskunnan rahoittamista.

Ympäristön sietokyky asettaa rajat materiaaliselle kasvulle.

Ilmastonmuutos ja luonnonvarojen rajallisuus pakottavat ihmiskunnan käyttämään resurssejaan tehokkaammin ja ympäristöystävällisemmin.

Vähän luonnonvaroja kuluttavat palvelut ratkaisevat kaikkia näitä ongelmia. Palvelut ovat työvaltaisia ja juuri työllisyysasteen nousu auttaa parhaiten hyvinvointivaltion rahoittamisessa.

Jatkossa meidän on hoidettava huomattavasti suurempi ikääntyneiden joukko. Ilman hoitavia ihmisiä eli palveluita se ei onnistu. Palveluista syntyy uusi Suomi.

Palvelualojen suurin ongelma on pienet palkat. Ongelma on vaikeasti korjattavissa, sillä jos palkkoja nostetaan, palveluiden hinnat nousevat. Tällöin palvelut jäävät helposti käyttämättä tai muuttuvat itsepalveluiksi. Palkalla on tultava toimeen, eivätkä palvelualojen palkankorotusvaatimukset ole olleet kohtuuttomia.

Siivousala on näyttänyt hyvää esimerkkiä. Siivoojat saavat noin 20 prosentin korotuksen pitkäaikaisella palkkakehitysohjelmalla. Samaa mallia on syytä soveltaa muillakin palvelualoilla. Valtio voi tukea palkkakehitystä lähinnä maltillisen verotuksen avulla. Vihreät ehdottavat, että ensi vaalikaudella veroja alennettaisiin nimenomaan palkkahaitarin alapäässä.

Käytännöllinen keino tähän on korottaa verotuksen perusvähennystä ja ansiotulovähennystä. Nämä nostaisivat erinomaisesti juuri palvelualojen työntekijöiden käteenjäävää summaa.

JOUNI VAUHKONEN kansanedustajaehdokas (vihr.) Jyväskylä/Vantaa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

Kotiaholta väärä väite Jämsän vastaanottokeskuksesta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.