Uusi aika on synnyintuskissaan

Keskisuomalaisen päätoimittaja Pekka Mervola näkee ansiokkaassa kolumnissaan (11.2.), aivan oikein, että poliittisen talouden thatcheriläinen suuntaus romuttuu nykyisessä talouskriisissä. Hän kysyykin, mitä markkinaliberalismin jälkeen?

Suomessa valtaa pitävät puolueet, jotka toivat thatcherismin maahamme kahdeksankymmentäluvulta alkaen. Tämä sama oikeisto vannoi vielä vähän aikaa sitten ajattelemattoman markkinapelin nimeen.

Uuden ajan syntyessä häärääkin meillä kätilönä vasemmistolaisesta ajattelusta turvaa hakeva ja neuvoa pyytävä oikeistohallitus.

Maailmanhistoriassa suurempi pelaaja Yhdysvallat valitsi johtoonsa toisaalta suurta toivoa herättävän henkilön sikäläisestä vasemmistosta. Masentavan oikeistokauden jälkeen Barak Hussein Obama on jo uuden ajan symboli.

Ylimielisen rahan vallan lyhyt ja erityisen tuhoisa aikakausi - aivan oikein - on nyt ohi.

Kuten Mervolakin viittaa, porvarihallituksen puolueet ovat nyt huomanneet viimeaikaisen ajattelunsa, tai oikeammin ajattelemattomuutensa tuhoisuuden.

Voimakkaat puhurit myllertävät keskustassa ja kokoomuksessa.

Nämä tuulet puhaltavat vasemmalle, kuten Mervola osoittaa. Hänen tekstissään oleva pieni sekaannus on kuitenkin vasemmiston näkökulmasta syytä oikaista.

Vasemmisto ei ole neuvoton.

Mervola ylistää Matti Vanhasen käännöstä vasemmalle ja pitää Vanhasen puhetta "kolmannesta tiestä" eurooppalaisen keskustelun kärkenä. Vanhasen puhe kolmannesta tiestä ei kuitenkaan ole "selvästi keskustelun eturintamassa", vaikka Mervola mielestä näin on. Jälleen esiin vedetty termi "kolmas tie", ei pidä sisällään mitään uutta ja se onkin pulpahdellut esille milloin missäkin epäilyttävässä hankkeessa ja viimeksi niin sanotun blairismin ytimessä.

Tony Blairin kolmannen tien käsitteestähän käärittiin paketti, jolla thatcherismin markkinausko ujutettiin sisään myös eurooppalaisiin sosiaalidemokraattipuolueisiin.

Tässä kohden on analysoitava tarkkaan myös Suomessa Paavo Lipposen aikakaudella tehdyt virheet ja punnittava uudelleen suhtautuminen rahalle antautumiseen ja kansanvallan luovuttamiseen markkinoille. Vahva analyysi on ulotettava aina rahoitusmarkkinoiden vapauttamisesta kansainvälisiksi kasinopeliksi aina kuntatyön päivittäisiksi katastrofeiksi osoittautuvaan ulkoistamiseen ja kilpailuttamiseen.

Uusi aika on synnyintuskissaan.

Kukaan ei voi tuntea tulevaisuuden kasvoja, mutta siitä voimme olla varmoja, että vasemmisto - ja vain vasemmisto - ei ole neuvoton.

MATTI KANGAS Kansanedustaja ja talousvaliokunnan jäsen (vas) Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Uutissuomalaisen debatti: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle, varoittaa Risto Murto – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille

Lyhyet

Lyhyet

Seurakunnat hoitavat kyllä metsiään

Puistokadun pyörä- reitit turvallisiksi

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Pilataanko nyt Päijänteen kulttuurimaisemat?

Väärä paikka tuulivoimaloille

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.