Uusi keskussairaala perusteltu vaihtoehto

Tekesin rahoittamassa "Ikääntyvän yhteiskunnan tarvitsemat palvelurakennukset" -tutkimushankkeessa arvioitiin Keski-Suomen keskussairaalan peruskorjauksen kustannuksia neljän eri tonttivaihtoehdon osalta. Talousjohtaja Ari Hirvensalo (Ksml 29.9.) epäilee Aalto-yliopiston laskelmia tarkoitushakuisiksi. Yliopistolle syytös on hyvin vakava asia.

Hirvensalon mielipide keskittyy kolmeen asiaan: on korjattava vain käyttökiellossa oleva alue, korjaus on halvempi vaihtoehto ja kustannukset saavat olla 30 miljoonaa euroa.

Seuraavassa on näkökantaamme näihin kysymyksiin.

Keskussairaala on rakennettu vaiheittain 1950-luvulta alkaen. Lääketieteen kehitys on 1970-luvulta alkaen muuttanut sairaalan toimintatapoja ja se asettaa tiloille uusia vaatimuksia. Uudet toiminnalliset prosessit on järjestelty vanhoihin rakennusrunkoihin. Tuloksena on sekamelska, josta aiheutuu tarpeetonta työtä ja kustannuksia. Toiminnan kehittäminen luo uusia korjaustarpeita.

Osa rakennuksesta on asetettu käyttökieltoon huonon kunnon vuoksi. Käyttökieltoja on tulossa lisää. Siksi korjattavan ja uuden toiminnan vuoksi muutettavan alueen laajuus kattaa suuren osan sairaalasta.

Kyllön sairaalaa on korjattu noin 30 miljoonalla eurolla eli noin 2 000 eurolla per neliö. Kesussairaalan uusi psykiatrian rakennus oli teknisesti vastaavan tasoinen mutta hinnaltaan 1 900 euroa per neliö, siis halvempi. Keskussairaalan korjaustarve Kyllön neliöhinnalla laskettuna merkitsisi noin 140 miljoonaa euroa. Keskussairaalan korjauksen rakennustekninen ja laitetaso on osin korkeampi kuin terveyskeskuksen remontissa. Keskussairaalassa tekniikka sijoittuu jokaiseen rakennuksen osaan vieden noin 15 prosenttia kokonaispinta-alasta. Keskussairaalan korjauksessa vaatimuksena on useissa osissa rakennuksen purkaminen rungolle. Väistötiloiksi tarvitaan parakkisairaala. Nämä tekijät nostavat korjausneliön kustannusta Kyllöön verrattuna noin 1,5 kertaiseksi eli tasolle 3 000 euroa neliö.

Sairaalassa peruskorjattavaa on noin 70 000 neliötä ja karkea arvio korjauskustannuksista on 210 miljoonaa euroa, tarkempi 228 miljoonaan euroon päättyvä laskelma on nähtävissä sairaanhoitopiiriin nettisivuilla.

Uudisrakentamisen osalta kustannuslaskenta tehtiin kahden toisistaan riippumattoman laskentaryhmän toimesta. Tulokset olivat hämmästyttävän lähellä. Neliöhintalaskelmat erosivat vain 1-2 prosenttia toisistaan.

Nykyisestä kiinteistökannasta saatava hinta on otettava laskelmissa huomioon. Arvio riippuu siitä, ajatellaanko aluetta uutena hyvätasoisena asuntoalueena vai nykyisenä teollisuusalueeseen liittyvänä pienalueena.

Yksittäinen sairaalarakennus asutuskeskuksen ulkopuolella tai vanha teollisuuskiinteistö on vaikeasti myytävä, mutta nykyisten sairaalakiinteistöjen potentiaali Jyväskylän keskustan läheisyydessä on toinen. Jalostajia kiinnostaa aluerakentaminen, projektin laajuus ja potentiaali kokonaisuutena. Tässä kohden arviointien lähtökohdat poikkesivat toisistaan ja kuntainliitto sai haluamansa vaihtoehtoiset näkemykset.

Raporttimme tuo selvästi esille, että uuden rakennuksen parempi logistiikka ja uusi tilankäyttö mahdollistavat työprosessien uudelleen järjestelyt, jolloin saavutetaan 10 prosenttia alennusta kustannustasoon. Tällä säästöllä sairaala pystyy itse kuolettamaan rakennusinvestoinnin eikä kuntien investointirahoitusta tarvita.

HANNU HUTTUNEN professori, johtaja ERKKI VAURAMO professori Aalto-yliopisto, SOTERA Instituutti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Vanhemmat ja koulu ovat lasten osallisuuden vahvistajia

Mielipide: Eroon meluisista vesiskoottereista

Mielipide: Sanojen alkuperä jää liian usein hämäräksi

Lyhyet

Raamattuun ei ole oikotietä

Avaimia Raamatun kohtien oikeaksi kääntämiseksi

Loukkaava puhe ei ole kenellekään sopivaa

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.