Uusi mörkö sote-sodassa

Opposition masinoimassa keskustelussa hallituksen sote-suunnitelmia on rusikoitu olan takaa median myötävaikutuksella. Yksi hyökkäyskohteista on ollut sosiaali- ja terveyspalvelujen yhtiöittämishanke. Yhtiöittäminen on tässä mielikuvamuokkauksessa tehokas työväline, sillä se samaistuu monien mielessä yksityistämiseen ja sitä myötä veroparatiiseihin muhkeiden voittojen salaisena sijoituspaikkana.

Eräässä tilaisuudessa käsiini osui nimettömän tekijän laatima, yhtiöittämistä rajusti arvosteleva moniste, jonka mukaan toimenpide johtaa kunnallisten sote-palvelujen romahtamiseen. Kun tuli mahdollisuus, kerroin esimerkin Jyväskylän energialaitoksen vuonna 1997 tapahtuneesta yhtiöittämisestä, joka sopinee vertailukohdaksi sote-palvelujen yhtiöittämisen kanssa.

Kysyin, mihin mainitussa monisteessa esitetyt väitteet palvelujen romahtamisesta perustuvat hallintomuodon muuttuessa yhtiöksi? Romahtivatko Jyväskylän energialaitoksen palvelut entisen sähköviraston, sittemmin liikelaitoksen yhtiöittämisen myötä? Onko kaupunkilaisten sähkön ja kaukolämmön saannissa ongelmia, vai riittääkö asukkaille sähköä ja lämpöä ympäri vuorokauden ja vuoden, kuten asiaan kuuluu?

Laadullisesti korkeatasoista sähköä ja lämpöä on riittänyt kaikille tarvitseville hallintomuodon muutoksesta riippumatta. Yhtiöittäminen ei ole määrin heikentänyt oman energialaitoksemme palvelujen laatua, saatikka romahduttanut niitä, vaan palvelut ovat päinvastoin pysyneet koko ajan kehityksessä mukana.

Uskon, että näin tulee tapahtumaan myös sosiaali- ja terveyspalveluissa. Nykyisessä toimintamuodossa ei ole mitään sellaista, mikä hallintojärjestelmänä olisi edistyksellisempi tai kansalaisten kannalta parempi, kuin yhtiömuodossa tapahtuva toiminta.

Kokemukseni sosiaali- ja terveyslautakunnan sekä energialautakunnan puheenjohtajana antavat perusteet todeta, että älkää uskoko yhtiöittämisellä pelottelijoita, sillä he eivät tiedä, mistä he puhuvat. Tai sitten heillä on ketunhäntä kainalossa.

Raimo Sopo

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Suomen uusin ja rumin?

Saksa jyrää Euroopassa!

Seniorikortin hankala uudistus

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Jalankulkija on turvaton tietyömaan kaaoksessa

Mielipide: Kohti kestävää energiatuotantoa

Mielipide: Isännöitsijällä eri näkemys perukirjasta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.