Uusia avauksia kaivataan

Koululaisten ja opiskelijoiden terveydenhuoltoasiat ovat puhuttaneet Jyväskylässä niin päättäjiä kuin muitakin kuntalaisia. Oman huolensa tilanteen vaikeutumisesta ovat ilmaisseet alan ammattilaiset, jotka ovat lähestyneet sosiaali- ja terveyslautakuntaa eri tavoin. Myös nuoret valtuutetut ja muut luottamushenkilöt ovat olleet aktiivisia.

Jyväskylä on lähes 40 000 koululaisen ja opiskelijan asuinpaikkakunta. Kyllä tällaiseen joukkoon mahtuu myös terveysongelmaisia henkilöitä, joskin enemmistö nuoristamme on pysynyt ryhdissä.

Oppilasterveydenhuollon puutteet tiedostetaan sosiaali- ja terveyslautakunnassa, mutta taloudellisista syistä johtuva tiukka henkilöstöpolitiikka näkyy myös opiskelijaterveydenhuollon kentässä.

Uusien virkojen ja toimien perustaminen ei käy käden käänteessä. Sitä paitsi ammattiyhdistyspoliittiset näkökulmat tuovat oman lisävärinsä päätösprosesseihin.

Kuntalaisten tahto törmää perinteiseen tapaan tässäkin asiassa talouden lainalaisuuksiin ja siitä johtuviin esteisiin. Kuntaliitos ei näytä tuovan asiantilaan korjausta.

Toisaalta Jyväskylässä vallitsee suuri poliittinen yksimielisyys koululaisten ja opiskelijoiden terveydenhuollon ottamisesta vakavaan käsittelyyn. Poliittista tukea taloudellisen vastuun kantamiseen lienee siten riittävästi. Poliittisia valitusvirsiä on kuultu tarpeeksi. Nyt odotetaan tekoja.

Koulu- ja opiskelijaterveydenhuollosta pitkään vellonut keskustelu on ollut sisällöllisesti köyhää. Kouluterveydenhoitajia ja -kuraattoreita sekä psykologeja ja lääkäreitä on vaadittu, mutta siihen keskustelun anti onkin sitten jäänyt. Uusia innovaatioita ei ole näkynyt, vaan ratkaisuja on haettu perinteisistä malleista. On aika ravistella luutuneita prosesseja ja luoda nykypäivään paremmin soveltuvia työvälineitä.

Uudessa Jyväskylässä on annettava tilaa myös kehityshaasteille. Kaupungin virittelemälle yhteistyölle ammattikorkeakoulun ja koulutuskuntayhtymän kanssa on annettava täysi tuki luovien ratkaisujen löytymiseksi oppilasterveydenhuollon tason kohentamisessa.

Tietotaitoa näillä voimakkailla ja osaavilla yhteisöillä on ongelman ratkaisemiseksi. Palvelujen suorittajista ei ole pulaa, sillä yksityinen palveluntarjonta ja uudet ratkaisut palveluseteleineen on vedettävä mukaan keskusteluun. Tärkeintä on, että opiskelijat ja koululaiset saavat terveyspalveluja silloin, kun he niitä tarvitsevat.

Opiskelijoiden on hyödyllistä myös oppia tuntemaan nykyaikaisia palveluja ja toimintamalleja.

Ehkä joku innovatiivinen henkilö tai porukka onnistuu kehittelemään niiden tuottamiseksi ennakkoluulottomia uusia ratkaisuja! Kukaan ei estä toimimasta. Kysymys on tahdosta, asenteesta ja osaamisesta.

RAIMO SOPO puheenjohtaja sosiaali- ja terveyslautakunta Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Lyhyet

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.