Uusia toimijoita mukaan tilakeskusteluun

Huhtikuun alun talonvaltaus yliopistolla on saanut aikaan monenlaista keskustelua. Kokoomusnuorten puheenjohtaja Heikki Sivonen (Keskisuomalainen 9.4.) ehdotti hallinnan loukkaamisesta langetettavien tuomioiden koventamista, ja sosialistiopiskelijoiden Matias Huttunen (11.4.) väitti poliisien tyhjentäneen vallatun rakennuksen siitä syystä, että valtaajien vaatimukset olisivat olleet liian "rankkoja". Pääasiassa on keskusteltu sinänsä laittoman valtaustoiminnan mahdollisista muista oikeutuksista.

Omaehtoista kulttuuria, avointa kaupunkitilaa ynnä muuta vaativien tahojen konkreettiset ehdotukset esitettyjen ongelmien poistamiseksi ovat jääneet epäselviksi. Ongelmanasettelukin näyttää jääneen käsitemössössä piehtaroinnin tasolle. Joidenkin kirjoittelijoiden arvostelema "tilan kaupallisuus" ei liene noin 99 prosentille kaupunkitilasta päivittäin nauttivista kaiken ikäisistä jyväskyläläisistä mikään ongelma. Ketään ei häädetä kävelykadulta, aukiolta, puistosta tai edes ostoskeskuksen penkiltä sen vuoksi, että mielessä ei tauotta ole ostosten tekeminen.

Loppujen lopuksi vain häviävän pieni joukko saa "tilan kaupallisuudesta" näppylöitä. Kaupunkikuvasta ei voida päättää pikkuriikkisen vähemmistön sanelemilla ehdoilla.

Keskustelu nuorille tarkoitettujen harrastustilojen saatavuudesta on kunnallisvaalivuonna ajankohtaista. Olisi toivottavaa, että kunnallisessa päätöksenteossa mukana olevat ottaisivat laajemminkin kantaa itse aiheeseen. Tilanne tällä hetkellä on järkevän keskustelun kannalta ongelmallinen. Muutaman kymmenen äärivasemmistolaisen muodostama joukkio on kuin varkain päässyt keskustelussa asemaan, josta käsin se esiintyy koko "nuorison" edustajina. Vaarana on, että näiden itsestään kovinta ääntä pitävien toiminta leimaa kielteisesti kaikki nuoret ja sinänsä ymmärrettävät tavoitteet, ja nuorten asioiden kokonaisvaltaisempi edistäminen kärsii.

Paloma Hannonen (15.4.) ehdotti seiniä ja mainospylväitä, joita voisi käyttää ei-kaupallisena mainostilana. Minusta tämä on ihan hyvä ehdotus.

Jos seinien ja bussikatosten sotkemista voidaan vähentää tämän tapaisilla toimilla, idea on ilman muuta harkitsemisen arvoinen. Myös nuorten itsensä organisoimana toimiva kulttuuri- ja harrastustila on minusta hyvä ajatus, mutta tässäkään asiassa keskusteluosapuolena ei voi olla mikään muutaman kymmenen henkilön marginaaliryhmä. Kaupungin nuorisoa edustavat huomattavasti kattavammin ja myös demokraattisemmin esimerkiksi oppilaitosten opiskelijakunnat. Niiden kanssa keskustelu olisi käytävä.

Myös Nuorten Foorumi on jo olemassa, ja tässä olisi sillekin mitä oivallisin käsiteltävä aihe.

ANTTI VESALA filosofian maisteri opetuslautakunnan jäsen (kok.) Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Onko Peukkula Jyväskylän oma tyyli?

Odotetaan nyt tuloksia ensin!

Lyhyet

Nova – kallis kulissi?

Suomessa pankki voittaa aina

Mäntykankaan portilla. Kuva: Maila Pirkkalainen

Pensasmustikan ilotulitus. Kuva: Irma Lahtela

Varisevat lehdet. Kuva: Olli Oksanen

Lyhyet

Vastuullista talouspolitiikkaa?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.