Uussuomalaiset ovat yksi ratkaisu Suomea uhkaavaan työvoimapulaan

Kansantaloustieteen professori Jaakko Pehkonen nosti Keskisuomalaisessa 2.11 "Työvoimapulasta työttömyyteen" -kirjoituksessaan esille, kuinka työvoimapula on lähivuosien suurin työmarkkinaongelma. Yhtenä ratkaisuna tähän hän esittää työperäisen maahanmuuton lisäämistä ja esimerkiksi osaavan työvoiman rekrytointia Aasiasta. Vaikka myös minun mielestäni maahanmuuttajat voivat olla ratkaisu tulevaan työvoimapulaan, pidän Pehkosen esitystä yksisilmäisenä.

Mielestäni on erittäin kyseenalaista esittää maahanmuuttoa ratkaisuna työvoimapulaan tilanteessa, jossa jo Suomessa olevien maahanmuuttajien, uussuomalaisten työttömyysprosentti on korkea. On panostettava näihin uussuomalaisiin eli maahanamuuttaneisiin, jotka jo asuvat Suomessa.

Nykytilanne on se, että maahanmuuttajataustaisille on tarjolla lähinnä palkattomia työharjoittelupaikkoja, mutta palkkatyöhön pääseminen on pääosin asenteellisista syistä kiven takana. Samaan aikaan esimerkiksi tuhansia suomalaisia terveydenhoitoalan ammattilaisia on lähtenyt parempien palkkojen ja työolosuhteiden perässä viime vuosien aikana ulkomaille. Tilannetta pyritään paikkaamaan palkkaamalla sairaanhoitajia Aasiasta asti, vaikka suomalaisten työolosuhteiden parantaminen ja työttömien uussuomalaisten työllistäminen olisi kestävämpi ratkaisu. Maahanmuuttajatausta ei saisi olla työllistymisen este.

Tarvitaankin yleistä asennemuutosta; suomalaisen yhteiskunnan ja työyhteisöjen on riisuuduttava vallalla olevasta ennakkoluulosta, jonka mukaan uussuomalaiset ovat ongelma. Uussuomalaiset ovat ratkaisu. Suomen on panostettava ensisijaisesti täällä jo elävien maahanmuuttajataustaisten uussuomalaisten työllistämiseen, olivat he sitten tulleet turvapaikanhakijoina, kiintiöpakolaisina, avioliiton tai opiskelupaikan vuoksi. Koulutukseen ja rekrytointiin tarvitaan vanhat ennakkoluulot rikkovaa rohkeutta.

Yhteiskunnalle tulee kalliiksi, jos niin suomalaisten pitkäaikaistyöttömien kuin uussuomalaisten pääsy työmarkkinoille on hankalaa ja he passivoituvat ja jopa syrjäytyvät.

Lääkkeenä työvoimapulaan on ensisijaisesti niin suomalaisten kuin uussuomalaistenkin työllisyyden parantaminen, täsmäkouluttaminen niille aloille, joilla työvoimapulaa tulee olemaan ja vasta toissijaisesti työperäisen maahanmuuton lisääminen. Kaupunginjohtajan esitys vuoden 2008 talousarviossa työllisyyspalvelujen määrärahojen leikkaamisesta on malliesimerkki siitä, miten työllistymiseen ei haluta panostaa. Tarvitaan kokonaiskuvan hahmottamista, yhdellä silmällä katseltuna maailmasta kun ei saa kovin kattavaa kuvaa.

MAIA FANDI maahanmuuttajapalveluiden sosiaalityöntekijä, YTM kaupunginvaltuutettu (vihr.) Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Hoitajamitoitus etenee luvatusti

Kutsuntoja pitäisi kehittää tarkastelupisteeksi

Ymmärrys hoi, äly älä jätä!

Seppälän Prismaan on tulossa lisää penkkejä

Korttelimallista synergiaetuja

Lyhyet

Lyhyet

Työn arvostuksen pitää näkyä myös korvauksessa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.