Väärää kansainvälistymistä

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun opiskelijakunta ovat yllättyneitä ja pettyneitä, että Keski-Suomenkin kansanedustajista suuri osa on allekirjoittanut lakialoitteen lukukausimaksuista EU- ja ETA-alueiden ulkopuolelta tuleville opiskelijoille.

Lakialoite perusteluineen on täysin ristiriidassa sen kanssa, että lukukausimaksuilla on haitallinen vaikutus suomalaisen koulutuksen ja sitä kautta työelämän houkuttelevuuteen ja kansainvälistymiseemme. Eduskunnalle tehtiin melkein sanasta sanaan sama ehdotus vuonna 2006.

Lukukausimaksuja on kokeiltu useissa yliopistoissa viime vuosina juuri sen vuoksi, että saataisiin tieto niiden toimivuudesta. Kokeilu ei ole onnistunut, eivätkä maksut ole toimineet sen paremmin Ruotsissa tai Tanskassakaan.

Koko maassa lukuvuonna 2011–2012 vain 12 opiskelijaa on maksanut koko maksun, ja markkinoinnin, stipendien ja järjestelyjen kulut ovat olleet korkeakouluillle korkeammat kuin tulot.

Jyväskylässä olemme onneksi voineet luottaa siihen, että koulutuksen laatu on paras markkinavaltti. Maksullisuus ei houkuta etäiseen ja erikoiseen maahan eikä ole tae laadusta. Kun kallista kokeilua nyt on tehty, eikö olisi syytä uskoa sen tuloksia?

Selvitysten mukaan noin puolet ulkomaisista tutkinto-opiskelijoista jää tänne töihin ja useampikin haluaisi, jos vain saisi täältä töitä. Täällä opiskelleet niin suomalaiset kuin ulkomaalaisetkin tekevät maatamme tunnetuksi maailmalla ja luovat yhteyksiä, joista on meille kaikille hyötyä.

Suomen korkeakoulujen tulisi kouluttaa asiantuntijoita nykyajan tarpeisiin. Opiskelijoiden, ammattielämän ja tieteen etu on, että Suomessa ja maailmalla on kansainvälisiä osaajia, jotka osaavat toimia sekä eurooppalaisten että muiden maiden kollegojen kanssa. Se ei tapahdu teoriassa, vaan sitä on harjoiteltava niin täällä kuin muuallakin.

Lukukausimaksut rajaisivat ulkomaiset opiskelijat niihin korkeakouluihin, jotka pystyvät itseään parhaiten markkinoimaan. Ikäväksemme joudumme epäilemään, että siinä meidän maakuntamme häviäisi.

Opiskelijoina vetoammekin kansanedustajiin, jotta he pysähtyisivät vielä pohtimaan, mitä lukukausimaksuilla todella saavutettaisiin ja ovatko tavoitteet millään tavoin realistisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Punamultabudjetti kasvattaa ostovoimaa

Vastuu ja politiikka

Todistusvalinta ei vanhoja ylioppilaita muistele

Halpatyö kelpaa – ja silti sitä voi surutta moittia

Muutetaan maailmaa!

Lyhyet

Lyhyet

Uusi sairaala Nova raiteilleen

Ilmastonmuutos saadaan vielä kuriin yhteisvoimin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.