Väärä aika kirjastojen sulkemiseen

Keski-Suomen Kirjailijat ry on seurannut järkyttyneenä keskustelua lukuisten kaupungin sivukirjastojen lakkauttamisesta. On ymmärrettävää, että taloudellisesti haasteellisena aikana säästökohteita on välttämätöntä etsiä. Kaupunkilaisten henkistä hyvinvointia tukevista palveluista tinkiminen on kuitenkin lyhytnäköistä.

Tehdyt suunnitelmat myös lisäävät kaupunkilaisten eriarvoisuutta, sillä ne heikentävät palveluiden saatavuutta alueilla, jotka eivät ole ydinkeskustan välittömässä läheisyydessä. Kirjastopalvelujen saatavuuden tulee olla mahdollisimman tasapuolista. Kaikilla ei ole mahdollisuutta kulkea autolla keskustan kirjastoon. Myös lasten, vanhusten ja liikuntarajoitteisten on voitava käyttää kirjastopalveluita. Asukkaiden viihtyvyys ja hyvinvointi on turvattava myös muualla kuin ydinkeskustan alueella.

Kuntaliitosten myötä Jyväskylän kaupunkiin liitettiin Korpilahden, Säynätsalon, Tikkakosken ja Vaajakosken kirjastot. Ne eivät korvaa kaupungin lähialueiden palveluita.

Hätiköidyltä vaikuttaa myös ajatus lakkauttaa vastikään avattu Kuokkalan pienkirjasto, jota saatiin odottaa pitkään. Kuten Risto Urrio kirjoituksessaan (Ksml 21.5.2010) huomautti, Jyväskylä on vanha koulukaupunki, jonka on syytä pitää kiinni maineestaan. Hyvin toimiva ja kattava kirjastoverkko on keskeinen osa koulukaupunkia.

Jyväskyläläiset ovat olleet ahkeria lainauspalveluiden käyttäjiä: vuonna 2009 oli lainoja asukasta kohden koko maassa 18,65, Jyväskylässä 23,12. Viime vuonna 40,31 prosenttia suomalaisista ja 42,95 prosenttia jyväskyläläisistä lainasi kirjoja (Opetusministeriön tilastot v. 2009). Kirjastopalvelut ovat siis jyväskyläläisille tärkeitä. Lama-aikoina kirjastotoiminnan merkitys vain korostuu ja lainausmäärät kasvavat. Kirjastopalveluiden säilyttäminen on edullinen keino tukea asukkaiden henkistä hyvinvointia.

Keski-Suomen Kirjailijat ry toivoo, etteivät kulttuurikaupungin sivistykselliset arvot kirjastojen lakkauttamispäätöksiä tehtäessä jää taloudellisten pikavoittojen jalkoihin.

KATARIINA VUORINEN PANU HÄMEENAHO TERO HANNULA ja seitsemän muuta Keski-Suomen Kirjailijat ry:n johtokunnan jäsentä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Vanhan Kirjan Talvi on nimenä vakiintunut

Jyväskylään mahtuisi uusi kirjallisuustapahtuma

Suomi ei tarvitse mitään hyökkäys- aseita

Lyhyet

Lyhyet

Kiitos Palokan terveyskeskukselle

Jyväskylän alihinnoittelu kurittaa pieniä palveluntuottajia

EK purkaa peruskoulua

Epäasiallista painostamista

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.