Väistämättömien valintojen edessä

Vuoden ensimmäisessä Keskisuomalaisessa käsiteltiin ympäristöteemaa ja ilmastonmuutoksen haasteita monipuolisesti. Alkaneen uuden vuoden aikana olemme sekä globaalilla että paikallisella tasolla yhä vakavampien valintatilanteiden edessä luodaksemme kestävälle kehitykselle edes jonkinlaiset realistiset toteutumismahdollisuudet.

Energian ja luonnon säästäminen alkaa arkipäivän valinnoista ja nousee sen myötä kokonaisvaltaiseksi ekologiseksi ajatteluksi. Siinä ihminen kohtaa oman itsensä ja kulttuurinsa elämän kokonaisuudesta tietoisena yksilönä, jossa perusitsekkyys on vaihtunut yhteisvastuullisuudeksi. Kestävän kehityksen edellyttämä toimintaperiaate on sinänsä selkeä ja yksinkertainen. Vaihtoehdot elämäntapamme toteuttamiseksi tiivistyvät kahteen peruskysymykseen: määräävätkö markkinavoimat ihmisen tietoisuuden ja sen myötä arvomaailmamme, vai osoitammeko me ympäristötietoisilla valinnoillamme oman arvomaailmamme perustan, johon markkinoiden pitää sopeutua.

Jälkimmäinen vaihtoehto on ainut ratkaisu. Sen omaksuminen edellyttää asennemuutosta. Kulutuskeskeinen elämäntapa on johtanut ihmisen kuvittelemaan valheellisesti, että välinearvojen tavoittelu on elämän tarkoitus. Markkinoiden tarjoama kulutusjuhla on jo kauan ylittänyt moninkertaisesti luonnon sietokyvyn.

Jatkuvaan taloudelliseen kasvuun keskittyvä kaupallinen yhteiskuntamme on sitonut ihmisen keinotekoisesti luotujen tarpeiden ja niiden tyydytyksen yhä kiihtyvämpään oravanpyörään. Henkisen hyvinvoinnin vahvistamista kulttuuritarjonnan monipuolisella ylläpitämisellä sekä hyvien puitteiden luomista ihmisten omaehtoisille harrastustoiminnoille on tuettava entistä määrätietoisemmin. Henkisen hyvinvoinnin edistäminen ei ole ainoastaan ennalta ehkäisevää työtä, jolla sosiaali- ja terveyssektorin yhä paisuvampia menoja voidaan karsia. Se on samalla myös ajattelevan, luovan ja valintoja tekevän ihmisen toiminnan elinehto. Henkinen hyvinvointi luo perustan tunne-elämän kehittyneisyydelle ja sen myötä ympäristötietoiselle ajattelulle ja käytännön ekologiselle toiminnalle todellisena muutosvoimana.

Uuden Jyväskylän päättäjiltä edellytetään kestävän kehityksen mukaista ympäristötietoista ajattelua ja käytännön ekologisen toiminnan mukaisia päätöksiä. Nyt tarvitaan rohkeita ja ennakkoluulottomia avauksia esimerkiksi joukkoliikenteen kehittämiseksi. Samalla on syytä kysyä, voiko kaupunkimme ydinkeskustaan Paraatiaukion alle suunniteltu kaksikerroksinen parkkihalli ollenkaan perustua energian säästämiseen ja ekologiseen ajatteluun ja tukea sitä.

JUKKA AMMONDT kaupunginvaltuutettu (vihr.) Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Pienet kunnat ahdingossa

Joogit vastasaunan lauteille

Lyhyet

Lyhyet

Kuka lopulta kerää rahat vappusatasiin?

Haasteina oppilasmäärä ja kiinteistön soveltuvuus

Tulevaisuus vaatii tekoja

Lukijan kuva

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.