Väkisin ei syötetä

Ravitsemushoito on osa iäkkään ihmisen hyvää hoitoa, johon on suhtauduttava samoin kuin mihin tahansa muuhun lääketieteelliseen hoitoon.

Myös Jämsän kaupungin laitoshoidossa olevien ikääntyvien ihmisten kohdalla on huomioitu tämä periaate. Ravitsemushoidolla voidaan parantaa ikääntyneiden toimintakykyä ja elämänlaatua.

Jämsän kaupungin terveyskeskuksen vuodeosastoilla potilaan kokonaistilanteen arvioinnissa käytetään RAI-tietojärjestelmää. Se on työväline pitkäaikaishoidon asiakkaan hoidon tarpeen ja laadun arviointiin.

RAI-arviointijärjestelmästä saatava tieto ei kerro koko totuutta, mikäli tuloksia tarkastellaan irrallaan potilaan kokonaistilanteesta. Geriatri Tuula Laitisen mukaan RAI-mittauksen tuloksia aliravitsemuksesta vuodeosastoilla on tulkittava potilaskohtaisesti huomioiden henkilön sairaudet ja niiden vaikeusaste.

Jämsän terveyskeskuksen vuodeosastoilla 11 ja 12 on pääsääntöisesti iäkkäitä, monisairaita henkilöitä. Heidän toimintakykynsä on selvästi alentunut ja he tarvitsevat runsaasti apua päivittäisissä toimissa, esimerkiksi ruokailussa.

Ruokailu on hidasta, henkilökunta tekee resurssiensa puitteissa parhaansa kaikkien tasapuoliseksi auttamiseksi syömisessä. Osa potilaista myös kieltäytyy syömästä, jolloin pyrimme kunnioittamaan potilaan omaa tahtoa.

Laitisen mukaan ketään ei väkisin syötetä, mutta kaikkien potilaiden ruokavalion riittävyyteen kiinnitetään huomiota. Perushoitaja Anne Alhosen mukaan ruokailun onnistuminen yritetään aina varmistaa monin keinoin, mutta ketään ei koskaan syötetä pakolla.

Itsenäisesti ruokailevan potilaan annetaan aina ensin yrittää syömistä itse. Apua tarjotaan tietenkin aina, jos syöminen ei onnistu itsenäisesti. Syöttämiseen käytetään kunkin potilaan tarvitsema aika, sillä se on yksilöllinen.

Laitospotilaiden ravitsemuksesta huolehtiminen on yhteistyötä. Keskeisinä yhteistyötahoina ovat vuodeosastot ja ruokapalveluhenkilöstö. Jämsän kaupungin hoitolaitosten ruokapalvelusta vastaa liikelaitos Jämsän Ateria. Liikelaitosjohtaja Tuija Sinisalon mukaan palvelua ohjaavat ikääntyneiden ravitsemus- ja sairaalaruokasuositukset, joiden mukainen ja vaihteleva ruoka sisältää riittävästi energiaa ja tarvittavia ravintoaineita.

Jämsän kaupunginhallituksen jäsenen Arja Paakkasen viittaus siitä, että pitkäaikaispotilaiden ravitsemusasia pitää ottaa mukaan arvokeskusteluun ensi vuoden talousresursseja jaettaessa (Ksml 29.9.) on tärkeä. Myös Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan päätöksenteossa on huomioitava ravitsemushoidon merkitys tärkeänä osana kuntalaisten hyvinvointia ja olennaisena osana sairauksien hoitoa.

Asiantunteva ja laadukas ravitsemushoito tuottaa kustannussäästöjä, lisää terveenä tai ilman lisäsairautta vietettäviä vuosia, vähentää lääkityksen tai laitoshoidon tarvetta, tukee potilaan kykyä selviytyä kotioloissa ja parantaa elämänlaatua.

MAI-STIINA LAMPINEN Vanhusten laitoshoidon johtaja Jämsän kaupunki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

Kotiaholta väärä väite Jämsän vastaanottokeskuksesta

Vihervasemmiston uhrikultti ja kastijako eivät ole tasa-arvoa

Kaiken takana on nainen?

Kirjasto vaikapakka?

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.