Väkivalta ja sotiminen on lopetettava

Keski-Suomen Rauhanpuolustajat ry on huolissaan sodan ja väkivallan lisääntymisestä paitsi maailmalla myös lähiympäristössämme. Niin viimeaikaiset koulusurmat Suomessa kuin kaukaisempi Georgian kriisi kertovat karua kieltään elinolojemme turvattomuudesta ja haavoittuvuudesta.

Väkivallan syynä on usein koettu vääryys ja huomattava henkisten ja aineellisten resurssien puute. Yksinäisyys, köyhyys, huono terveydentila ja vaikutusmahdollisuuksien puute sulkevat liian monet ihmiset taloudellista tuottavuutta ja keskinäistä kilpailua ihannoivan yhteiskunnan ulkopuolelle. Eriarvoisuuden lisääntyminen on johtamassa syvenevään kuiluun eri ihmisryhmien välillä niin Suomessa kuin muualla maailmassa, mikä lisää yhteiskuntien sisäistä epävakautta.

Valtioiden välisissä suhteissa häikäilemätön oman kansallisen edun tavoittelu johtaa karmeisiin seurauksiin, kuten mm. Georgian tapahtumat osoittavat. Taistelu öljystä ja maakaasusta ja niiden kuljetusreiteistä tulee synnyttämään yhä uusia inhimillisiä ja ekologisia katastrofeja.

Jotta rauha voidaan säilyttää ja ilmastonmuutos pysäyttää, on vähennettävä kansantalouksien riippuvuutta öljystä ja panostettava uusiutuviin energiamuotoihin. Ydinvoima ei ole mikään vaihtoehto öljylle, koska siellä missä on ydinvoimaa, on myös valmiudet tehdä ydinaseita. Uraanipolttoaineen louhinta ja ydinjätteen loppusijoitus ovat valtavien ympäristöriskiensä vuoksi uhka rauhan ja ihmisten elämänuskon säilymiselle.

Rauhaa ei liioin voida rakentaa sotilasliitoilla, jotka jo omalla olemassaolollaan lisäävät painetta sotaan. Naton laajeneminen itään on ollut tuhoisaa monien valtioiden kannalta, ja viimeistään nyt Suomen olisi syytä irrottautua kaikista kytköksistään Natoon. Puolueettomia valtioita tarvitaan enemmän kuin koskaan.

Keski-Suomen Rauhanpuolustajat ry toivottaa kaikki kiinnostuneet mukaan YK:n päivän rauhankulkueeseen 24.10. klo 18. Kulkue lähtee Aren aukiolta ja suuntaa Lounaispuistoon, jossa on mahdollisuus käyttää pieni puheenvuoro päivän teemasta. Erityisesti toivomme paikalle kunnallisvaaliehdokkaita, koska mielestämme päättäjien (tai sellaisiksi aikovien) kuuluu myös paikallisella tasolla kantaa vastuuta maapallon koko väestön ja ympäristön tilasta.

ARTO SALMI puheenjohtaja SATU KORTELAINEN varapuheenjohtaja Keski-Suomen Rauhanpuolustajat ry Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Muutetaan maailmaa!

Lyhyet

Lyhyet

Uusi sairaala Nova raiteilleen

Ilmastonmuutos saadaan vielä kuriin yhteisvoimin

EU ja Suomi nyt kurdien tueksi

Lyhyet

Lyhyet

Uuden sairaalan supernova

Ilmastonmuutos uhkaa tyttöjen oikeuksia jo nyt

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.