Väliaikaiset ratkaisut on tarkoitettu väliaikaisiksi

Meitä, alle kouluikäisien lasten vanhempia, epäilyttää lastemme koulutilojen riittävyys, soveltuminen tarkoitukseensa, sisäilmaongelmien terveysvaikutukset sekä koulumatkojen pituus ja turvallisuus.

Jyväskylän kaupungin päätöksissä lakkauttaa kouluja ja viivästyttää uusien rakentamista heijastuu kaupungin lyhytnäköinen suhtautuminen nykyisiin ja tuleviin veronmaksajiin sekä paikallisten palvelujen säilyttämiseen. Akuuttina esimerkkinä tästä toimii Liinalammin koulu Tikkakoskella, joka purettiin vuonna 2011, mutta uuden koulun rakentaminen on viivästynyt ja edelleen on epäselvää minkä kokoisen koulun tikkakoskelaiset saavat – ja milloin!

Liinalammin koulun rakennushankkeessa saatetaan kustannussyistä luopua 3-4 luokkien tilojen rakentamisesta, jolloin 3–6 -luokkalaiset, noin 100 lasta, jouduttaisiin sijoittamaan kauempana sijaitsevaan ja täysinäiseen Luonetjärven kouluun. Rakentamisen viivästymisen takia alaluokkalaiset opiskelevat nyt huonokuntoisissa parakkirakennuksissa, joiden elinkaari loppuu tämän vuoden aikana. Vaikka suomalaisten lasten terveys on pääasiassa hyvä, allerginen nuha ja astma lisääntyvät koko ajan elinympäristöstä johtuen. Jos nyt säästetään rakennuskustannuksissa, mitä maksetaan sisäilmasta sairastuneiden lasten hoidosta? Väliaikaiset ratkaisut on tarkoitettu väliaikaisiksi.

Tällä hetkellä Liinalammin koululaisilla ei ole käytössään minkäänlaisia sisäliikuntatiloja, eikä parannusta ole luvassa mikäli koulun rakentaminen viivästyy. Pitkällä aikavälillä koululiikunnan oleellinen väheneminen lisää riskiä sairastua elintasosairauksiin sekä lisää väestöryhmien terveyserojen kasvua. Lasten terveyden edistämisessä koti on avainasemassa, mutta koulu tasapainottaa ja tasa-arvoistaa perheiden välistä eroa. Koululiikunnasta huolehtimalla kaikkien perheiden lapset saisivat osansa terveyttä edistävistä elämäntavoista ja liikunnan ilosta. Sosiaali - ja terveysministeriön Terveys 2015 -ohjelman terveyspoliittiseksi tavoitteeksi on kirjattu lasten hyvinvoinnin lisääntyminen ja terveydentilan paraneminen.

Tiedossa oleva varuskunnan kasvu vaikuttaa välittömästi koulupaikkojen tarpeeseen. Tikkakoski on myös muille perheille vetovoimainen alue hyvien kulkuyhteyksiensä takia. Pitkänäköinen suunnittelu ja palveluiden turvaaminen houkuttelisi tulevillekin asuinalueille lapsiperheitä, joka puolestaan ylläpitäisi paikallisia palveluita ja lisäisi Tikkakosken elinvoimaisuutta.

Mikäli kaupunginhallitus päättää alueen kasvusta huolimatta kuitenkin rakentaa Liinalammille vain 1-2 (tai 1-3) luokat, minne koulun kaikki muut oppilaat sijoitetaan? Ja mikäli heidät sijoitetaan Luonetjärvelle, kuinka 3 luokkalaisten pitkän koulumatkan (3-4 km) sujuvuus ja turvallisuus voidaan taata? Kuinka paljon koulurakennuksen uudelleensuunnittelu tulee maksamaan, entä kuinka paljon viivästymisestä johtuva yleinen hintatason nousu lisää kustannuksia? Ja mitä maksaa Luonetjärven koulun laajennus?

Liinalammin uuden koulun rakentamista on nyt vatvottu jo kuusi vuotta. Rakennushankkeeseen täytyy ehdottomasti sisällyttää myös 3-4 luokkien rakentaminen. Valmiiksi liian pientä ei kannata rakentaa, siinä eivät kaupungin rahat säästy. Tiloja tarvitaan, ja niitä tarvitaan pikaisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Maitolavat, jätelavat ja lava- kulttuuri

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.