Välimeri, onnen oikotie?

Onko Välimeri oikotie onneen? Ja kenen onnesta on kysymys? Rahastajien vai hyväosaisten, joilla on varaa ostaa kallis ja vaarallinen matka Eurooppaan? Huono-osaiset joutuvat jäämään oman onnensa varaan.

Hyötyykö tästä polusta Suomi? Ollaksemme onnellisia emme saa kantaa liikaa huolta toisista, totesi kirjailija Albert Camus.

Onnellisen Suomen ongelma on huoli syntyvyyden vähentymisestä ja vanhusväestön hoidosta keskellä pohjaanpalavaa sotekeitosta.

Olemmeko näiden ongelmien ratkaisemiseksi valmiita ”myymään” turvapaikkoja omaksi eduksemme lisäämällä maahanmuuttoa myös elintasopakolaisten kohdalla?

Mitä enemmän oleskelulupia myönnetään, sitä enemmän kuljetusbisnes kukoistaa.

Afrikassa on sentään eletty satoja vuosituhansia ja kehitetty omaa kulttuuria. Pitäisikö tämä kulttuuri siirtää nykyisen länsimaisen kulutuskulttuurimme tuhottavaksi? Kulttuurimme on valitettavasti rakennettu myös Afrikan luonnonvaroja ryöstämällä.

Kulutuskulttuurimme kehityksen ansiosta siirtymiset ja yhteydet maasta tai maanosasta toiseen ovat nykyään helppoja ja houkuttelevia rahastuksen kohteita. Matkustaminen pahentaa myös ilmasto-ongelmaa.

Eikö pakolaisongelma tulisi hoitaa jo korruption kannalta tasapuolisemmin sekä lapset ja perheet paremmin huomioivasti lähtömaissa eikä köyhäinapuna ruokajonoissa?

Tärkeintä olisi, jos ”kehittyneet” maat turvaisivat rauhan valvonnan ongelmamaiden kanssa yhteisymmärryksessä esimerkiksi YK:n kautta. Valitettavasti veto-oikeuden käyttö on osoittanut tämän tien itsekkääksi, ja kalliiksi poliittiseksi toiveajatteluksi, jolla lohdutetaan omaatuntoa.

Tarvitaan siis itse maapalloa ja poliitikkojen elämää uhkaava yhteinen vihollinen. Sellaiseksi ei näytä riittävän edes hyvinvointimme aikaansaama ilmastonmuutos. Ehkä tarvitaan peräti radioaktiivisuuden tai erilaisten myrkkyjen aiheuttama geneettinen katastrofi.

”Onnellisuudesta” ja rahasta kilpaileva markkinatalous synnyttää muita uusia uhkia jatkuvasti. Kaikki luonnon kustannuksella. Luonnolle emme tule pärjäämään uudessa rahanahneessa digimaailmassakaan.

Afrikalla on yhä rikkaat luonnonvarat ja loputtomasti halpaa auringon energiaa. Almujen ja korruption sijasta Afrikassa tarvittaisiin yhteistä halua vaihtaa öljyputket juomaveden putkistoihin.

Maaperään miljardien vuosien aikana varastoituneen öljyn käyttö tulisi lopettaa kokonaan, sillä ilmastomuutos ja merien lämpeneminen johtuu liiallisesta energian käytöstä kehittyneissä maissa.

Suomessa voimme edelleen olla onnellisia, koska meillä on rikas oma luontomme. Sen arvoja emme saa hukata vieraisiin käsiin huutokaupattavaksi.

Syntyvyyden lisäämiseksi tulisi meillä äitiyslomat sitoa eläkettä kartuttavaksi etuudeksi. Näin korjattaisiin sitä 80 sentin euroa.

Kulttuuriin uhrattu panos on onnellisuuden mitta, ei raha.

Veikko Avikainen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Onko Peukkula Jyväskylän oma tyyli?

Odotetaan nyt tuloksia ensin!

Lyhyet

Nova – kallis kulissi?

Suomessa pankki voittaa aina

Mäntykankaan portilla. Kuva: Maila Pirkkalainen

Pensasmustikan ilotulitus. Kuva: Irma Lahtela

Varisevat lehdet. Kuva: Olli Oksanen

Lyhyet

Vastuullista talouspolitiikkaa?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.