Välinpitämättömyys ja auttamisen ilo

Nobelin rauhanpalkinnon 1986 saanut Elie Wiesel sanoi Millenium illan puheessaan 12.4.1999:

"Mitä on välinpitämättömyys? Se on erikoinen ja luonnoton tila, missä hämärtyy jako valon ja pimeyden, hämärän ja sarastuksen, rikoksen ja rangaistuksen, julmuuden ja myötätunnon sekä hyvän ja pahan välillä. Välinpitämättömyys ei siis ole ainoastaan synti, se on rangaistus."

Ne ovat voimakkaita ja viisaita sanoja hyvyyden ja välittämisen puolesta. Talouden nopeassa kasvuvaiheessa on aina vaarana, että itsekkyys ja ahneus lisääntyvät.

Luodaan malleja ja prosesseja jotka kasvattavat eriarvoisuutta ja välinpitämättömyyttä. Taantuman ja maailmanlaajuisen talouskriisin tilanteessa voi myös aikaisemmin menestynyt pudota sudenkuoppaan.

Ihmisen arkielämässä ja koko ihmiskunnassa onnettomuudet, katastrofit ja kriisit tulevat yllättäen ja ennalta arvaamatta.

Olkoon kyseessä luonnon onnettomuus, sota tai muu kriisi, niihin voidaan varautua, mutta niitä ei voi kokonaan poistaa.

Onnettomuudet eivät valikoi uhrejaan. Lähes aina uhrit ovat täysin syyttömiä. Mistä pelastus ja apu tällaisissa tilanteissa?

Maailmanlaajuisesti toimiva Punainen Risti on tunnetuin ja arvostettu auttamisorganisaatio. Suomen Punaisella Ristillä mahdollisuus käynnistää suuriakin operaatioita jopa muutaman tunnin lähtövalmiudella.

Logistiikkakeskuksessa Kalkussa on lähtövalmiudessa kenttäsairaala varusteineen, telttoja, vaatteita huopia jne. Lisäksi Suomen Punaisella Ristillä on koulutettu satojen henkilöiden kansainvälinen henkilöreservi lähettäväksi avustustehtäviin.

Tälläkin hetkellä monissa kansainvälissä mukana olleet jyväskyläläiset sairaanhoitajat Kristiina Alho ja Kati Partanen ovat avustustyössä Afganistanissa ja Pakistanissa.

Punaisen Ristin viikkoa vietetään 4.-10.5. Punainen Risti tunnetaan julkisuudessa ensisijaisesti kansainvälistä operaatioista, mutta sen laajin tehtäväkenttä on kotimassa.

Veripalvelu, ensiapukoulutus, ensiapuryhmätoiminta, pelastuspalvelu, ystäväpalvelu, henkisen tuen ensihuoltoryhmät jne. ovat järjestön vapaaehtoisten toimijoiden arkea. Sekä ensiapuryhmissä että ystäväpalvelussa on Länsi-Suomen piirissä mukana molemmissa yli 1000 vapaaehtoista. Ja lisää tarvitaan.

Väestön ikääntyessä ja yksinasuvien määrän kasvaessa tarvitaan entistä enemmän vapaaehtoisia mukaan toimintaan.

Vapaaehtoisten toimijoiden määrä osoittaa, ettei auttamisen aate ole suomalaisesta yhteiskunnasta kadonnut. Punainen Risti työskentelee jatkuvasti auttamishalun ja auttamisvalmiuden edistämiseksi sekä toimii välinpitämättömyyden torjumiseksi.

Vapaaehtoiset toimijat ovat sekä järjestön että koko yhteiskunnan tärkeä voimavara. Vapaaehtoisjärjestöjen merkitys ja rooli on entisestään vahvistunut.

Vapaaehtoisjärjestöt toimivat aina viranomaisten apuna ja tukena. Viranomaiset arvostavat hyvin organisoituja ammattitaitoisia auttajia.

Vapaaehtoiset eivät saa palkkaa eikä rahallista korvausta työstään. Osallistuminen vapaaehtoistyöhön palkitsee sekä autettavaa että auttajaa.

Yhdessä voimme toimia välinpitämättömyyttä vastaan ja työskennellä entistä turvallisemman, hyviä elämänarvoja tukevan yhteiskunnan kehittämiseksi.

ALPO TANSKANEN Suomen Punaisen Ristin Länsi-Suomen piirin puheenjohtaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Vastusta kaikkea, jo varmuuden vuoksi?

Lyhyet

Julkisen terveydenhuollon vastuunkanto on teoreettista

Joku tolkku pitää olla taloustalkoissakin!

Huonoja termejä

Lyhyet 5.7.

Lyhyet 5.7.

Lyhyet 4.7.

Orjuuden ja sorron varjo on pitkä ja synkkä

Voiko hallitus jakaa rahaa lainvastaisesti?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.