Vaadimmeko liikaa, arvostammeko?

Ollessani lipaskerääjänä uuden lastensairaalan hyväksi sain kuulla, että on turha tulla veronmaksajilta kerjäämään kun yhteiskunnan tulee rakentaa sairaalat ja muut verovaroilla.

Onneksi kaikki eivät ajattele näin, että kun on veronsa maksanut ja vaaleissa äänestänyt, niin ei tarvitse enää tehdä muuta kuin vaatia palveluja yhteiskunnalta. Olen myös itse sitä mieltä, että terveydenhoito ja muut peruspalvelut olisi pystyttävä tuottamaan verovaroin.

Rahat eivät riitä kaikkeen. Valtion velka on kertynyt viimeisen 35 vuoden aikana ja eri hallitukset ovat painineet tämän asian kanssa vuodesta toiseen.

Julkisten menojen osuus on pystyttävä vähentämään puoleen bruttokansantuotteesta. Monikaan meistä ei ole valmis maksamaan enempää veroja, eikä innokas ponnistelemaan parempiin työsuorituksiin jos verottaja vie aina vain suuremman osan. Tällä menolla talouskasvu jää saavuttamatta, joka taas johtaa väistämättä lisääntyvään työttömyyteen.

Menojen saaminen kuriin on kiinni meistä jokaisesta. Olisimmeko me kansalaiset kenties valmiita luopumaan joistain palveluista tai tuottamaan niitä vaikkapa itse.

Onko välttämätöntä, että kaupungin, verottajan tai Kelan palveluja pitää pystyä käyttämään myös mobiililaitteilla. Eikö meille riitä paikan päällä asioiminen, puhelin tai nettiversio? Onko tarpeellista ja kuukausien suunnittelun ja testaustyön arvoista, että saamme halutessamme täyttää lomakkeen kännykällä. Tai onko kaupungin tuotettava myös kylpyläpalveluita, ehkä riittäisi pelkkä uintimahdollisuus.

Usein kun puhutaan velkaantumisesta, puheet kääntyvät väestön vanhenemiseen ja kasvaviin kustannuksiin. Tällä vuosituhannella eläkkeet ja vanhustenhoito selittää lähes puolet julkisten menojen kasvusta.

Turha on moittia tai pelotella ihmisiä ikääntymisen tuomista kuluista. Meillä kun on maailman paras vanhusväestö. Missä muussa maassa on näin koulutettuja, terveitä ja osallistuvia ikäihmisiä kuin meillä.

Jos meillä kunnissa osattaisiin tätä riittävästi arvostaa, voisimme yhdessä miettiä keinoja kuinka tämä voimavara käännetään hyödyksemme. Vapaaehtoistyöstä löytyy varmasti yksi keino hillitä kulukasvua ja yhdessä tehden yhteisöllisyys lisääntyy, eri sukupolvet kohtaavat ja hyvinvointimme kasvaa.

Kati-Erika Timperi

kaupunginvaltuutettu

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

Julkiset palvelut tärkeitä

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.