Vaajakosken Urheilutien kaavaehdotus on huono

Jyväskylän kaupunkirakennelautakunta on työstänyt (15.12.2015, 7.2.2017) Vaajakoskella sijaitsevan Urheilutien asemakaavan muutosta. Tavoitteena on tonttipaikan saaminen uudelle K-marketille ja sen viereen sijoittuvalle 6-kerroksiselle talolle.

K-market tulisi kaavan mukaan sijaitsemaan Urheilutien ja Leppävedentien risteyksessä Vaajalaa vastapäätä olevassa metsikössä. Kerrostalo rakennettaisiin marketin vierestä purettavan liikerakennuksen, nk. ”Minituurin”, kohdalle.

Me rakennuskohteen lähinaapurit Kakaravaarasta olemme jättäneet kuulemiskierrosten yhteydessä lausuntojamme hankkeesta. Olemme lautakunnan kanssa samaa mieltä siitä, että Vaajakosken keskustaa tulee kehittää kaupunkimaiseen suuntaan.

Uuden terveysaseman rakentaminen vanhalle Vaajalan tontille on tärkeä osa tätä keskustan kehittämistä. Eri mieltä kaupunkirakennelautakunnan kanssa olemme ennen kaikkea suunnitellusta kuusikerroksisesta rakennuksesta, joka mielestämme on aivan liian korkea kyseiselle paikalle.

Olemmekin ehdottaneet kerroskorkeuden puolittamista. Meitä huolestuttaa myös K-marketin jakelu-, huolto- ja jäteliikenteen sijoittuminen parinkymmenen metrin päähän lähimmästä asuinrakennuksesta.

Vaajakosken keskustaan voi rakentaa kuusikerroksisia taloja, mutta sellaisen sijoittaminen välittömästi pientaloalueen naapuriin ei täytä esteettisiä ja maisemallisia vaatimuksia.

Kaupunkirakennelautakunta on pyynnöstämme tehnyt alueesta varjotutkielmia, jotka kiistatta osoittavat, että kerrostalo varjostaa lähintä pientaloa todella haittaavasti.

Myös Keski-Suomen museo on todennut lausunnossaan: ”...kokonaisuuden kannalta on valitettavaa, että pienimittakaavaisen asuinalueen osalta maisema muuttuu mittasuhteessa niin merkittävällä tavalla...”

K-markettiin liittyen kaavakeskusteluissa on noussut voimallisesti esiin Urheilutien ja Leppävedentien risteyksen liikenneongelmat.

Liikenneselvityksessä ratkaisuksi nähtiin liikennevalojen sijoittaminen risteykseen, mutta jatkossa jouduttiin toteamaan, että liikennevaloja ko. risteykseen ei erikoiskuljetusten takia voida sijoittaa. Tämän jälkeen kaavasuunnittelijat tyytyivät toteamaan, että liikenneruuhkia vältetään rakentamalla oikealle kääntyville lisäkaista.

Odotettavissa on siis erittäin ruuhkainen risteys, joka ei ainakaan lisää asiointiviihtyisyyttä K-marketissa. Toisaalta liikenteen osalta saavutetaan suunnittelun tavoite kaupunkimaisesta ympäristöstä, kun Vaajakosken keskustassa voidaan aistia todella suuren kaupungin liikenneongelmia.

Toivomme, että päättäjät vielä näin valtuustokauden lopulla jaksavat tutustua huolella Urheilutien asemakaavaehdotukseen ja ottavat vakavasti huomioon esittämämme näkemyksen rakentamisen mittasuhteista, joihin myös Keski-Suomen museo on lausunnossaan puuttunut.

Toivomme myös, että päättäjät tutustuvat kaavasta aiheutuviin liikenteellisiin haasteisiin. Vaajakoskelaiset ja Vaajakosken keskustassa asioivat ihmiset haluavat, että keskustaa kehitetään tasapainoisesti sekä asumisen, palvelujen että liikenteen osalta.

Pekka Räikkönen

Riikka ja Tatu Pellinen

sekä 10 lähinaapuria Kakaravaarasta

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Suomi on konkurssissa

Perämäen teksti avasi silmät

Mutkat suoriksi ja valtio käräjille

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet: Omaistani nimiteltiin ”tirlittaniksi"

Mielipide: Pitääkö Jyväskylän maksaa Etelä-Suomen ratasuunnittelua?

Mielipide: ETK pelottelee taas

Mielipide: Myös luonnon eläinten elämä on tärkeä ja arvokas

Lyhyet: Syntyvyys nousuun ja puheet teoiksi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.