Vaajakosken moottoritie on yhä suojaamatta

Vuosi sitten valmistui kallis virkamiesraportti, jossa todettiin että Vaajakosken moottoritien meluhaitta ylittää terveydelle suositeltavat suositusrajat. Ilman kallista virkamiesrapottiakin tämä oli jo alueen asukkailla selvillä.

Jyskän koulun oppilaiden viihtyvyyskyselyssä alkuvuodesta 2009 (vastanneita oppilaita 450 ) tuli kokonaisuudessaan hyvää palautetta koulun toiminnasta, moottoritiemelu koettiin kyselyssä erittäin häiritsevänä.

Tampereelta ja Oulusta Jyväskylää lähestyessä, voi todeta kaupungin kauniin profiilin, hyvin hoidetut melusuojaukset ja maisemoinnin.

Helsingistä saapuva väylä (20 000 autoa tunnissa) on sen sijaan ala-arvoinen. Maisemaprofiili on ruma ja melu alueella on sietämätön.

Ehdotan keskustan parkkihalli-projektin lykkäämistä, ja keskittymistä näiden 450 oppilaan/tuhansien alueen asukkaiden viihtyvyyden panostamiseen Vaajakosken moottoritien alueella.

Oulun suunnasta melusuojaus on hoidettu edullisesti ja maisemaa kunnioittaen, eli ajettu maata ja muodostettu sekä näkösuoja/ melusuoja maavallia käyttäen.

Kalliissa virkamiesraportissa ratkaisuna esitettiin "hiljaista asfalttia", johon asiantuntijat ovat jo ottaneet kantaa, ettei se ole kestävä ratkaisu ongelmaan, koska moottoritiellä (jossa autotiheys on 20 000 autoa tunnissa) asfalttiin kohdistuva kulutus on liian kova.

Vaajakoskentien melusuojaus on priorisoitu valtion tiehallinnon kautta kärkikohteeksi Suomessa, siis valtionosuutta hankkeen rahoittamiseen on tarjolla. Nyt olisi h-hetki tehdä asialle jotain. Työllistämisen näkökulma alueellemme olisi myös positiivinen.

Haastan päättäjät nyt aktiiviseen toimintaan. Hyvällä päätöksenteolla ja suunnittelulla voi mahdollistaa suuret liikennevirrat kaupunkiin, mutta myös toteuttaa laadukkaat asumisviihtyvyysratkaisut samanaikaisesti alueen veronmaksajille.

SUSAN JALKANEN Jyväskylä, Vaajakoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Julkiset palvelut tärkeitä

Lyhyet

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.