Vaalikikkailu kaatoi uudistuksen

Eduskunta jäi vaalitauolle sekavissa tunnelmissa. Useita hallituksen sopimia lakiesityksiä joko vedettiin pois tai kaadettiin äänestyksissä. Tuntui, että liian paljon suuria asioita jäi vaalikauden loppumetreille ja vaalikuume sai kansanedustajat hermostumaan päätösten hetkillä.

Mm. Vekkari (11.3.) uutisoi näyttävästi Jämsässä vierailulla olleiden Vasemmistoliiton ja Vihreiden puheenjohtajien ilakointia toisen asteen koulutuksen järjestämislain kaatumisesta. Ville Niinistö ilmoitti olleensa valiokunnassa kapinakenraali asiassa. No, kenraali ei ollut edes paikalla kokouksessa, jossa esitys kaatui. Toisaalta nämä herrat Arhinmäki ja Niinistö olivat hallituksen riveissä tätä esitystä itse tekemässä. Opintotuen rajausesityskin oli Arhinmäen ministerinä alullepanema.

Se, mitä oppositio ilakoi kaataneensa ei ole ihan yksinkertainen juttu. Puhutaan järjestämislupien pakkohausta ja ministeriön saneluvallasta. Jos tästä lakipaketista aiemmin hyväksyttyä rahoituslakia ei olisi viime metreillä äänestetty salissa kumoon, olisi jälki kentällä ollut hyvin sattuman sanelemaa ja hallitsematonta.

Toisen asteen koulutuksen lakipaketti oli kokonaisuus, jolla haluttiin uudistaa rahoitus läpäisemiseen kannustavaksi sekä antaa välineet vahvempien koulutuksen järjestäjien toiminnalle ja ennen kaikkea säilyttää laadukas koulutus joka puolella Suomea. Tätä keskusta, vihreät, perussuomalaiset ja vasemmistoliitto eivät halunneet viedä läpi, niille tärkeämpää oli päästä juhlimaan sankarina valiokuntatyötä pilkaten.

Valiokunnassa olimme jo korjanneet järjestämislakia niin, että minkään alueen mahdollisuudet saada järjestämislupaa ja sitä myötä koulutuksen saatavuutta eivät vaarannu. Esitin lausumaehdotuksia, joilla olisimme lakiesityksen saaneet kasaan. Esitykseni hyväksyttiin myös ensimmäisessä laissa.

Kun valiokunta työ sitten päättyi farssiin valiokunnan kokoomuslaisen puheenjohtaja Vahasalon jarruttelun sekä opposition pitkittävien puheiden takia, yritin vielä vedota pääministeri Stubbiin, että hän olisi vetänyt rahoituslain pois, eikä olisi tarvinnut järjestää moista ennenkokematonta ja mieletöntä äänestysnäytelmää. Stubb ei siihen suostunut ja hallitus äänesti sitten omia esityksiään vastaan.

Mitä tämä sitten tarkoittaa ammatilliselle koulutukselle ja lukioille? Uudistusta ei nyt tule, mutta säästöjä on jo tehty mm. indeksien jäädyttämisellä ja resurssit koulutuksen järjestämiseen ovat heikommat. Kekseliäisyyttä pitää löytyä nyt kentältä, ettei tarvitsisi leikata aloituspaikkoja tai laskea yksikköhintoja. Sitä viisautta vaaditaan myös tulevalta hallitukselta ja eduskunnalta, että toisen asteen koulutus saa arvoisensa kohtelun eikä mitään pelleilyä tai vaalikikkailua.

Tuula Peltonen

kansanedustaja (sd.)

SDP:n sivistysvaliokuntavastaava

erityisluokanopettaja, KM

Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Tarton rauhasta 100 vuotta

Pakkia parkkihallille

Jyväskylä ansaitsee kasvun

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Suomen tulevaisuus nojaa osaamiseen

Hyvinvointivaltion tulevaisuus

Lyhyet 24.5.

Lyhyet 24.5.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.