Vaalisyksy jatkuu seurakuntavaaleilla

Kunnallisvaalit on käyty, mutta uudessa Jyväskylässä on edessä toiset mielenkiintoiset vaalit. Uuden Jyväskylän seurakunnan alueella järjestetään ylimääräiset seurakuntavaalit 30.11.-1.12. Ennakkoäänestys on 17.-21.11.

Ylimääräisten seurakuntavaalien taustalla on Kaupunkiseurakunnan, Maaseurakunnan ja Korpilahden seurakunnan yhteenliittyminen vuoden 2009 alusta lukien. Ylimääräiset seurakuntavaalit järjestetään, koska hallinnollisessa mielessä entiset seurakunnat lakkautettiin ja niiden tilalle perustettiin uusi seurakunta. Näin haluttiin Jyväskylässä toimia, jotta uutta seurakuntaa päästäisiin rakentamaan puhtaalta pöydältä.

Vaaleja varten on perustettu seitsemän valitsijayhdistystä, jotka ovat asettaneet yhteensä 192 ehdokasta: Sosialidemokraattien ja sitoutumattomien valitsijayhdistys 43 ehdokasta, Vihreät niityt -valitsijayhdistys 14 ehdokasta, Kokoomuksen ja sitoutumattomien valitsijayhdistys 46 ehdokasta, Seurakuntaväen valitsijayhdistys 49 ehdokasta, Koko seurakunnan puolesta Keskusta ja sitoutumattomat -valitsijayhdistys 22 ehdokasta, Sydän vasemmalla -valitsijayhdistys 4 ehdokasta sekä Kristillisten perusarvojen puolesta -valitsijayhdistys 14 ehdokasta.

Mistä ja missä äänestetään?

Seurakuntavaaleissa valitaan Jyväskylän seurakunnalle ylin päättävä elin, 39 jäseninen kirkkovaltuusto. Vaaleilla valittava kirkkovaltuusto päättää seurakunnan toiminnan ja talouden suurista linjoista sekä valitsee kirkkoneuvoston ja muut toimielimet.

Jyväskylän seurakunnan ensimmäinen kirkkovaltuusto luo toimintaedellytyksiä ja toimintakulttuuria uuteen seurakuntaan. Jo liittymissopimuksessa on linjattu, että Jyväskylän seurakunta koostuu yhdeksästä toiminnallisesti itsenäisestä alueseurakunnasta. Heti toimikautensa alussa valtuuston on tarkoitus valita alueneuvostot ja hyväksyä puitteet niiden toiminnalle. Alueneuvostoista onkin tulossa uusi vahva toimija Jyväskylän seurakuntaan. Suuressa seurakunnassa toimivaltaa on tärkeä hajauttaa. Sen vuoksi alueneuvostoille on tarkoitus delegoida päätösvaltaa toiminnasta, määrärahoista ja työntekijävalin-noista.

Uuden seurakunnan kirkkovaltuuston erityisenä vastuuna on huolehtia kokonaisuudesta ja pitää huolta siitä, että koko seurakuntaa kehitetään tasapuolisesti. Seurakunnan sisällä on hyvin erilaisia alueita. Nyt valittavan ensimmäisen kirkkovaltuuston haasteena on katsoa, että erilaisuuden rikkaus koituu koko seurakunnan siunaukseksi. Uuden seurakunnan sisällä voi tapahtua aitoa toisilta oppimista.

Kaksi vuotta sitten järjestetyissä edellisissä seurakuntavaaleissa jo totuttiin seurakuntalaisia lähelle tuotuun ennakkoäänestykseen. Tälläkin kertaa ennakkoäänestysmahdollisuuksia on runsaasti mm. joissakin marketeissa ja oppilaitoksissa. Ennakkoon voi äänestää missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa asuinalueesta riippumatta.

Varsinaisina vaalipäivät osuvat ensimmäiselle adventtisunnuntaille (30.11.) ja sitä seuraavalle maanantaille (1.12.). Tällöin kunkin äänioikeutetun äänestyspaikkana on oman alueseurakunnan pääkirkko. Tämä on uutta, sillä Jyväskylässä ei ole koskaan aikaisemmin seurakuntaa jaettu äänestysalueisiin. Äänioikeutetuille seurakuntalaisille lähetetään viikoilla 45 ja 46 vaalikirje, jossa vaalipäivien äänestyspaikka kerrotaan.

Uutuutena alueseurakunnat

Seurakunnan jakamisella äänestysalueisiin halutaan tukea valittua toimintamallia, joka on puettu sanoiksi "alueseurakunnista koostuva Jyväskylän seurakunta". Alueseurakuntamalli on toiminnallinen, ei niinkään hallinnollinen ratkaisu. Kaikki seurakuntalaiset ovat Jyväskylän seurakunnan jäseniä, eikä seurakuntaa tarvitse vaihtaa muutettaessa kaupunginosasta toiseen kuten vaikkapa seurakuntayhtymämallin valinneessa Kuopiossa. Alueseurakunta on parhaimmillaan seurakuntalaiselle läheinen "kotiseurakunta", jonka kautta seurakunta saa kasvot.

Vuoden vaihteessa tapahtuu joitakin alueseurakuntien rajojen tarkistuksia, vaikka rajat siis ovatkin lähinnä toiminnallisia, ei hallinnollisia. Keskustan alueseurakuntaan liittyy Lohikosken asuinalue. Palokan alueseurakuntaan kuuluvat jatkossa myös Mannilan ja Heinälammen asuinalueet. Vastaavasti Palokasta Keltinmäen alueseurakuntaan liitetään Ruokkeen, Vesangan ja Kuohun alueet sekä Jylhän kylä Tikkakosken alueseurakuntaan. Keljonkankaan alue puolestaan liittyy Säynätsalon alueseurakuntaan. Näillä muutamilla tarkistuksilla on haluttu lisätä toiminnallista luontevuutta ja alueellista eheyttä.

Jos haluaa vaikuttaa siihen, millainen uudesta seurakunnasta muodostuu, kannattaa äänestää. Seurakuntalainen joka haluaa vaikuttaa siihen, millaisilla resursseilla Jyväskylän seurakunta hoitaa perustehtäväänsä suuntaa ilman muuta kulkunsa vaaliuurnille. Äänestysprosentti on valtakunnallisesti noussut hieman kaksissa peräkkäisissä kuntavaaleissa ja kolmissa seurakuntavaaleissa. Toivottavasti tämä kehitys jatkuu Jyväskylän seurakuntavaaleissa.

Kirjoittaja on teologian tohtori, joka aloittaa Jyväskylän seurakunnan kirkkoherrana vuoden 2009 alusta lukien.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Orjuuden ja sorron varjo on pitkä ja synkkä

Vihervasemmisto on uhka sananvapaudelle

Kyllä kaupungin johto vastaa ja haluaa osaltaan edistää avoimmuutta

Lyhyet

Luonto kutsuu! Ei siis enää tekosyitä!

Voiko hallitus jakaa rahaa lainvastaisesti?

Uupuminen voi alkaa jo koulussa

Säynätsalo go go go!

Vanhempien yhdenvertaisuus on lasten perusoikeus

Viljelty pelto tai laidun ei ole retki- paikka

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.