Vaara vaanii trampoliinissa

Isoissa piha-trampoliineissa voi piillä vaara pomppumaton alla. Trampoliinin runkotolppa saattaa tulla pomppumatosta läpi. Kehotankin kaikkia vanhemman mallisten isojen pihatrampoliinien omistajia olemaan tarkkaavainen ja tarkastamaan ajoittain trampoliinin runkotolppien t-hitsausliitokset.

Kyseisten trampoliinien, ainakin neljämetristen runkotolppien t-hitsausliitoksissa on ilmennyt rakennevikaa, joka aiheuttaa t-liitoksen repeämisen, murtumisen tai jopa irtoamisen, kuten meidän lasten kovassa käytössä olleelle trampoliinille kävi: yksi trampoliinin tolppa irtosi kokonaan t-hitsausliitoksestaan sillä seurauksella, että se kääntyi pompittaessa trampoliinin pomppumaton reunan alle ja tuli siitä läpi.

Onneksi vanhempi, noin 60 kiloa painava lapsemme, ei hyppinyt tällä kertaa aivan trampoliinimaton reunan läheisyydessä, joten tapaturmalta vältyttiin. Seurauksena olisi kuitenkin voinut olla vakavakin loukkaantuminen.

Hitsausliitokset joutuvat kovalle rasitukselle isoilla trampoliineilla, eikä se ole mitenkään harvinaista, että niillä näkee pomppivan isojen aikuistenkin tai useamman lapsen yhtaikaa, vaikka se onkin trampoliinin virallisen ohjekirjan mukaan kiellettyä.

Vanhemman mallisten trampoliinien jatkoputketkin kannattaisi varmuuden vuoksi myös teipata t-jatkoksesta hyvällä ilmastointiteipillä, sillä ajan myötä jatkoskohta saattaa löystyä ja usein näkee trampoliineja asennetun melko epätasaisillekin alustoille, jolloin rasitus hitsausliitoksiin sekä jatkoputkiin on epätasainen ja putki voi irrota lähes yhtä vaarallisilla seurauksilla. Teippivarmistus ei kuitenkaan tietysti enää auta, mikäli jatkoskohta on kerinnyt jo löystymään riittävästi.

Uudemmissa trampoliineissa tämä rakennevika on jo huomattu, joten niihin t-liitokset on tehty uudella patentoidulla tekniikalla, joissa hitsausliitoksia eikä löystymisvaaraa ole.

Leikkaa tämä varoitus talteen - tiedottaminen tästä asiasta ei varmasti ole turhaa, koska kyseisiä trampoliineja voi nykyään nähdä lähes joka toisen lapsiperheen pihalla.

Maahantuoja tai valmistaja saattaa myös toimittaa tilalle uuden trampoliinin rungon, mikäli hitsausliitos on ollut rakennevian lisäksi rakenteen heikoin lenkki.

TIMO LEHTINEN Pirkkala

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Mielipide: Suomen tulevaisuus nojaa osaamiseen

Hyvinvointivaltion tulevaisuus

Lyhyet 24.5.

Lyhyet 24.5.

Uutissuomalaisen debatti: Kuva turvallisuusuhkista kaipaa päivitystä, sanoo presidentti Tarja Halonen

Ei kaksi ilman kolmatta poliittista lehmäkauppaa

Tietoa vai politiikkaa koronan hoitoon

Lyhyet 23.5.

Lyhyet 23.5.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.