Vaarallista leikkiä hengellä

Totean heti aluksi, että en ota minkäänlaista kantaa Jyväskylässä Heikinkadun risteyksessä kuolemaan johtaneeseen suojatieonnettomuuteen ja sen syyllisyyteen.

Olen ajanut paikallisliikennettä Jyväskylässä 13 vuotta ja tänä päivänä olen hyvin huolissani kevyenliikenteen turvallisuudesta. Monta vuotta on tauoilla juteltu työkavereiden kanssa, kuinka vähän Jyväskylässä kuolee jalankulkijoita ja pyöräilijöitä, kun näkee päivittäin mitä ihmeellisempiä yrityksiä jäädä autojen alle. Nämä yritykset ovat valitettavasti yleistyneet valtavasti viime vuosina. Yksi vaarantekijä piittaamattomuuden kanssa ovat nopeasti yleistyneet poppivehkeet korvilla, jotka estävät kuulemasta liikennettä.

Muutama viikko sitten, kun olen punaisissa nuolivaloissa pysähtyneenä aikomuksena kääntyä Schaumannin puistotieltä Siltakadulle, näen kun sillalta Kuokkalan suunnasta laskettelee naispyöräilijä pää kyyryssä, kun vettä ripsii. Hän kohottaa katseensa ja näkee punaiset valot edessään... niin mitä, polkee lisää vauhtia!!!??

Entä jos minulle olisikin vaihtunut vihreä ja olisin lähtenyt liikkeelle? Tai jos minun takaani viereisen kaistan auto olisi lähtenyt suoraan kadun yli satamaan?! Pyöräilijä ei katsonut meidän valojemme käyttäytymistä.

Maanantaina 29.9. tulen Väinönkadun (Cumuluksen) risteykseen Forumin suunnasta, kun nuori nainen pyöräilee Väinönkatua matkakeskuksen suuntaan. Hän tulee pihakadulta eikä väistä Urhonkadun suunnasta tulevaa punaista henkilöautoa, vaan ajaa keulaa hipoen auton edestä alas, ja vielä vastaan tulevien kaistalla!!

Keskiviikkona 1.10. lähestyn konservatorion risteystä vihreiden palaessa minulle. Nainen juoksee Mäkimatin puiston suunnasta kadun yli aivan edestäni päin punaisia valoja. Menen konservatorion pysäkille jolloin tämä nainen ehtii kyytiin. Sanon hänelle ”kannattaako juosta päin punaisia valoja!” Hän ei vastaa.

Samana päivänä pari tuntia myöhemmin samassa risteyksessä nuori mies ajaa polkupyörällä edestäni päin punaisia samaan suuntaan kuin kyseinen nainen juoksi. Huudatan äänimerkkiä ja kerron matkustajille, että meinasi jäädä kaveri alle.

Edelleen samana päivänä, lähden Forumin edestä kirjaston suuntaan. Teatterin risteyksessä nuori mies ajaa pyörällä päin punaisia teatterin puolelta kirkkopuiston puolelle. Soitan torvea. Kirjaston kulmalla valoissa ko. pyöräilijä moikkaa pahoittelevasti töppiään. Onneksi hänelle ei käynyt kuinkaan.

Perjantaina 3.10. tulin Lutakosta Heikinkadun turmaristeykseen punaisiin valoihin ja ajattelin, että vihreitä valoja odotellessa katselen kuinka suojatien valoissa kevytliikenne käyttäytyy.

Surukseni näin kuinka mies käveli Lutakon puolelta punaisia päin keskikorokkeelle ja jatkoi punaisia päin tämän turmakaistan yli, niin samalla kadun toiselta puolelta lähti nuori nainen pyörällä punaisia päin Heikinkadun suuntaan!

Sanoin spontaanisti aika ruman sanan ja kauhistelin etupenkissä naismatkustajan kanssa tilannetta, kun hän kehotuksestani näki tilanteen huipennuksen. Onneksi heille ei käynyt kuinkaan.

Tänään taas tauolla juteltiin uusista yrityksistä, joita kevytliikenne esittää meille jäädäkseen autojen alle. Tämä on todella surullista. Eihän poliisi voi olla joka paikassa, mutta olisikohan poliiseilla nyt priorisoinnin paikka ja pitää jonkunlaisia sanktioratsioita. Hyvä puhe ja hyssyttely ei nyt auta.

Autoilijat ajavat aika usein vanhoilla vihreillä ja jopa punaisia päin. On myös hyvin ikävää nähdä kuinka usein autoilijat ovat piittaamattomia suojatielle pyrkivistä jalankulkijoista.

Kuinka tässä kaupungissa voi olla näin suuri joukko kevyen liikenteen käyttäjiä, jotka ovat asennevammautuneet jo ennen suojatietä.

En moralisoi punaisia päin kävelijää sinänsä, vaikka näyttävätkin huonoa mallia lapsille, mutta luulisi että katsoisivat tarkkaan ettei autoja tule.

Reijo Honkoaho

paikallisliikenteen kuljettaja

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Maitolavat, jätelavat ja lava- kulttuuri

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.