Vaarallisten lelujen tuonnista uutisoitava vielä näkyvämmin

Keskisuomalaisen uutinen (19.10) tuontilelujen turvallisuudesta oli masentavaa luettavaa, eikä pelkästään pienen lapsen äitinä. Tullin ja Kuluttajaviraston testeissä tuontilelujen turvallisuudessa löytyy jatkuvia puutteita, jokaisessa testissä on useita lapsille vaarallisia leluja.

Vaarallisimpia vaikuttavat olevan erityisesti PVC-muovin valmistuksessa käytettävät pehmentimet, ftalaatit. Osa ftalaateista on lisääntymiselle vaarallisia aineita, joille ei lapsi missään nimessä saisi altistua. Kuitenkin kuluttajan on mahdotonta tietää, missä tuotteissa ftalaatteja on käytetty tai ei ole käytetty.

Huoltani ei yhtään helpota se, että Kiinasta tuodaan noin 95 prosenttia kaikista tuontileluista. Maassa on paljon tehtaita, jotka eivät välitä turvallisuusmääräyksistä ja jäävät kerta toisensa jälkeen kiinni vaarallisten aineiden käytöstä. Myös viimeviikkojen kiinalainen maitojauheskandaali on tämän järkyttävällä tavalla osoittanut.

Tullin ja Kuluttajaviraston mahdollisuudet testata kaikki tuontilelut ovat täysin riittämättömät ja ratkaisua on vaikea hakea tätä kautta. Perheen monista päivittäisistä kulutuspäätöksistä vastavana, toivoisin että vähittäiskauppa ottaisi asiassa vastuullisen roolin. Vähittäiskauppiaiden liitolla voisi uskoa olevan intressi miettiä keinoja, kuinka palauttaa kuluttajien luottamus tuotteisiin. Olisiko esim. mahdollista kehittää "Ftalaatiton"-tuotemerkki, joka annetaan vain testatuille tuontitavaroille, samaan tapaan kuin on jo käytössä esim. Allergia- ja astmaliiton myöntämä yhteistyömerkki esim. kosmetiikkavalmisteille.

Löydetyistä puutteista pitäisi myös uutisoida näkyvämmin, jotta kuluttajat osaisivat muuttaa ostokäyttäytymistään. Tämä toivottavasti luo negatiivista mainetta niille tuotemerkeille, joista puutteita löytyy. Lasten hyvinvoinnista huolehtiminen on aikuisten tehtävä. Siksi nykyisten uutisten valossa on yhä tärkeämpää arvioida kriittisesti omia kulutustottumuksia ja pyrkiä valitsemaan turvalliseksi osoitettuja tuotteita. Lasten vaatteissa itse suosin aina esim. kotimaisia Tutan vaatteita, jotka ovat "Tutkitusti haitta-aineettomia". Toivottavasti voin joskus ostaa myös "Tutkitusti ftalaatiton"- leluja.

LOTTA SALOKORPI äiti, proviisori kuntavaaliehdokas (kok.) Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Julkisen terveydenhuollon vastuunkanto on teoreettista

Joku tolkku pitää olla taloustalkoissakin!

Huonoja termejä

Lyhyet 5.7.

Lyhyet 5.7.

Lyhyet 4.7.

Orjuuden ja sorron varjo on pitkä ja synkkä

Voiko hallitus jakaa rahaa lainvastaisesti?

Luonto kutsuu! Ei siis enää tekosyitä!

Kansanedustaja Jouni Kotiahon kolumni: Vihervasemmisto on uhka sananvapaudelle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.