Vahva lapsi - rikkinäinen mies

Me kuntavaaliehdokkaat olemme kaikki samanlaisia. Toimintaamme vaikuttavat oma etumme, arvomaailmamme ja elämäntilanteemme.

Minua sapettaa Vaajakosken moottoritie, koska en aja nelostietä. Haapaniemestä autojonon väliin tukkiminen edellyttää aggressiivista asennetta. Tuulilasin olen vaihtanut routareikien lennättien vuoksi kaksi kertaa.

Kaupunki on siistinyt metsiä ympäri Jyväskylää. Erinomaista toimintaa ja mahdollista työtä työttömillekin?

Asukkaille olisi voinut tiedottaa, että esimerkiksi päiväkotikoulun viereinen satumetsä ja asukkaiden ulkoilualue vedetään metsäkoneella matalaksi. Onko kaavoitetuille tonteille mahdollista jättää muutama puu?

Siistityt risukasat ovat nyt kaunistaneet infraamme kaksi vuotta. Risukasoja ei korjata pois, koska linnut ovat pesineet kasojen koloihin. Tällä hetkellä odottelemme vuoden 2018 pesijöitä.

Julkisiin terveyspalveluihin toivon kustannusneutraalisti inhimillistä asiakaspalvelua ja kohtaamista. Lyhyemmät jonot eivät synny ilman kustannuksia, mutta en usko yksityistämiseenkään.

Anoppini toimii Pohjanmaalla puolisonsa omaishoitajana. Kunnassa ulkoistettiin sosiaali- ja terveyspalvelut ja hinnat harppasivat. Julkisen tuottamana kotiapu maksoi 15 euroa – yksityisen yli 50 euroa.

Karua kieltään kertovat myös lastensuojelun kustannukset, jotka nousivat Suomessa yksityistämisen jälkeen kymmenessä vuodessa kaksinkertaisiksi. Keski-Suomessa oli vuoden 2016 alussa 90 huostaanotettua lasta laitoshoidossa. Kaupunki maksaa sijoituksesta jokaisen lapsen kohdalla keskimäärin 120 000 euroa vuodessa. Pörssiyhtiöissä osataan kertolasku.

Tutkittuun tietoon ja työkokemukseeni nojautuen tiedän, että koulu voi kiinnittää nuoren yhteiskuntaan – sen syrjäytymiskokelaankin. Koulun rinnalle tarvitaan hallinnonalojen saumatonta yhteistyötä ja koteihin ennaltaehkäisevää, matalan kynnyksen tukea.

Jyväskylässä ei kehtaa koulutusresurssoinnilla leveillä, vaikka ammattitaitoinen henkilöstö on pitänyt paatin vesillä.

Oppimisen ja hyvinvoinnin peruskiven muuraavat jaksavat aikuiset. On helpompaa rakentaa vahva lapsi kuin korjata rikkinäinen mies.

Pappani oli demari, isäni yrittäjä ja veljeni kokoomuslainen. Päättäjänä katsotaan peiliin ja perustellaan päätökset.

Merja Koivisto

ohjaava opettaja, KM, LO

kuntavaaliehdokas (sd.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Hallitus hakee fokustaan

Veikkaus viimein havainnut ongelmat

Outoa touhua Jyväskylän metsissä

Puolimatka petaa poliittista uraansa

Pääministeri Rinteen ikiomat kuplat

Lyhyet

Lyhyet

Mustamaalaus ei hyödytä Uuraisia

Sateenkaariliike vahingoittaa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.