Vahvemmat juomat kotimaan kaupoissa eivät auta viinaralliin

Tammikuussa huolestuttiin jälleen Viron viinarallista. Päivittäistavarakauppa ry teetti selvityksen, jonka mukaan Suomen valmisteilla oleva alkoholilaki puolittaisi vahvan oluen, siiderin ja lonkeron matkustajatuonnin Virosta Suomeen. Jos lakiuudistus tehdään esitetyllä tavalla, niin kaupoistamme saa pian nelosolutta, entistä vahvempaa siideriä ja ns. limuviinoja.

On nurinkurista ajatella, että lakiuudistuksella olisi suuri vaikutus Viron viinaralliin. Tällaisenaan uudistus vaikuttaisi merkittävästi vain siihen, että osa ihmisistä joisi tulevaisuudessa entistä vahvempia oluita, siidereitä ja lonkeroita. Eli alkoholin kokonaiskulutus ja sitä myöten haitat kasvaisivat.

Matkustajatuontia hillitsevät parhaiten Viron omat alkoholiveron korotukset: vuosittaisten 10–15 prosentin korotusten lisäksi maa aikoo nostaa esimerkiksi oluen verotusta 70 prosentilla. Muutokset voivat nostaa olutsalkun hintaa nykyisestä 11 eurosta jopa 18 euroon.

Entä kuinka iso ongelma matkustajatuonti Virosta meidän elinkeinoelämällämme oikeasti on? Esimerkiksi vuonna 2015 oluen kokonaiskulutus Suomessa oli 20,5 miljoonaa litraa sataprosenttisena alkoholina laskettuna. Viron oluentuonnin osuus tästä kokonaiskulutuksesta on 5,6 prosenttia.

Harri Jukkala

aluekoordinaattori

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry.

Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Tulevaisuuden työelämä kaipaa ”sosiaalisia nörttejä”

Lyhyet

Jätemaksu peritään moneen kertaan

Ilmastoasiat pöydälle, nyt!

Lyhyet 20.6.

Lyhyet 20.6.

Työpaikalla kiusaamista ei pidä sietää

Naisille jaetaan jatkuvasti pukeutumis- ja käytösohjeita

Lyhyet 19.6.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.