Vaihekaava valmistellaan huolella

Alueiden käyttöä ohjaava Keski-Suomen maakuntakaava vahvistettiin ympäristöministeriössä vuonna 2009. Samoihin aikoihin valmistui Suomen ilmasto- ja energiastrategia. Sen mukaan Suomessa lisätäänseuraavalla vuosikymmenellä uusiutuvan energian, erityisesti bio- ja tuulivoiman käyttöä suunnilleen pääkaupunkiseudun sähkön ja lämmön vuosikulutuksen verran. Energiaomavaraisuus nousee ja työllisyys kohenee merkittävästi.

Kotimaisen energian lisääminen tähtää samalla öljyn ja kivihiilen käytön likimain lopettamiseen sähkön- ja lämmöntuotannossa. Myös turpeen käyttö kääntyy laskuun. Puun oheispolttoaineena turvetta tullaan strategian mukaan vielä tarvitsemaan.

Ilmasto- ja energiaratkaisujen seurauksena Keski-Suomen liitto käynnisti erillisen vaihekaavan valmistelun. Se keskittyy mahdollisten turve- ja tuulivoiman tuotantoalueisiin. On tärkeää, että kaavahankkeesta käydään perusteellinen keskustelu ja kuuleminen.

Jotkut turpeen ja tuulivoiman käyttöön kriittisimmin suhtautuvat ovat esittäneet, että ilman vaihekaavaa turvetuotannon tai tuulivoiman rakentaminen voitaisiin estää. Tämä ei pidä paikkaansa.

Niin kauan kuin ao. kaavaa ei ole, voidaan esimerkiksi uusia turvetuotantoalueita ottaa käyttöön normaalilla lupaprosessilla. Erityisesti juuri turpeen osalta vaihekaava onkin perusteltu siksi, että sillä voidaan tunnistaa tarkoitukseen parhaiten soveltuvat ja siihen sopimattomat alueet. Tämä on tärkeää siksi, että turpeentuotannon vesistövaikutukset on voitava eliminoida.

Keski-Suomen turvemaiden pinta-ala on noin 350000 hehtaaria, josta 83 prosenttia on ojitettu. Turvetuotannossa on nyt noin 5500 hehtaaria. Vuosipoistuma on noin 300 hehtaaria eli 3000 hehtaaria kymmenessä vuodessa. Turvesoiden ojia Keski-Suomessa on yli 70000 km. Pinta-alana tämä merkitsee moninkertaisesti turvetuotantoalueiden määrää.

Turvetuotannonkaan jäljet eivät ansaitse kiitosta monilla alueilla Keski-Suomessa. Sekä lupaehtojen tiukkuudessa että niiden toimeenpanossa ja valvonnassa on ollut puutteita. Humus ja kiintoaines eivät ole aina olleet hallinnassa. Siksikin juuri Keski-Suomessa jokaisen potentiaalisen uuden turvetuotantoalueen käyttöön ottamisen on täytettävä tiukimmat mahdolliset lupaehdot.

Suunnittelumääräykset tulevat olemaan kaavaluonnoksessa paljon nykyistä tiukemmat. Erityisesti turvetuotannon vesistövaikutusten minimoimiseksi tämä on välttämätöntä. Eräille vesistöalueille esitetään erityisiä ehtoja. Lisäksi turvetuotanto vaatii erillisen ympäristöluvan.

VTT:n laskelman mukaan maakunnan turpeen käyttö edellyttäisi vuosikymmenessä noin 6000 uutta hehtaaria nettolisäystä. Tämä tarvitaan korvaamaan poistumaa ja turvaamaan nykyisten laitosten polttoainetarve. Kaavaluonnos tunnistaa tuotantokelpoiseksi noin 7400 hehtaaria. Tuotantoon tuleva alue on huomattavasti tätä pienempi. Keski-Suomeen tuodaan jatkossa turvetta muusta Suomesta.

Rakennettua tuulivoimakapasiteettia ei Keski-Suomessa juuri ole. Myös tuulivoimatuotantoon soveltuvien alueiden hallittu kaavallinen varautuminen on koko maakunnan yhteinen etu. Luonnoksessa on tällä hetkellä jäljellä 9 tuulipuistoksi soveltuvaa aluetta. Teoriassa niihin voisi nousta yhteensä 130 kolmen megawatin myllyä.

Maakuntahallitus on suorittanut laajan kuulemiskierroksen jo kaavaluonnoksesta. Kymmenien yksityiskohtien osalta sen tulokset on jo voitu ottaa huomioon. Kaavaehdotus lähtenee maakuntahallituksesta lähiaikoina nähtäville ja perusteelliseen, lakisääteiseen prosessiin.

Mauri Pekkarinen

maakuntavaltuuston pj.

kansanedustaja (kesk.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

”Ratsastus on helppoa”

Vanhemmuuden tärkein taito on ymmärtää lasta

Joukkoliikennettä kehitettävä rohkeasti Jyväskylän seudulla

Lukijan kuvatPotmonkoski Kannonkoskella. Kuva: Markku Pelkonen

Kolmikko aamun sumussa. Kuva: Sirpa Jyske

Tilhi esittelee marja-ateriaansa. Kuva: Maarit Siitonen

Tärttämäen silta Äänekoskella. Kuva: Olli Oksanen

Lyhyet

Lyhyet

Älä lopeta sanomasta kauniita

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.