Vaihtoehtoja ikääntyneiden asumiseen on olemassa

On ilmeinen tosiasia, että koko yhteiskunta joutuu vaikeaan murrokseen lähivuosina. Taloudellinen vastuu siirtyy yhä harvempien harteille. Aina enemmän on niitä ihmisiä, jotka eivät ole tuottavia, vaan jotka nähdään rasitteina.

Kun ikää alkaa olla lähelle 80 vuotta, niin tapahtuu asioita, jotka ovat väistämättömiä. Eräs pahimmista ongelmista on yksin jääminen, eikä siinä auta muutto kerrostaloon kaupungin keskustassa. Siellä ihminen voi pahimmillaan elää ja kuolla yksin ilman että kukaan tietää siitä mitään.

Kaikki eivät halua kaupunkiin lähelle palveluja, jotka liikuntaongelmaiselle ovat kuitenkin liian kaukana. Monet olisivat valmiita muuttamaan kyläyhteisöihin, joissa yhteyden syntyminen erityisesti pienryhmäsamaistumisen myötä on luontevaa, ihmiset tuntevat toisensa ja jokaisesta pidetään edes vähän huolta.

Eläkeläisissä on eri alojen osaajia, jotka mielellään antavat taitojaan käyttöön yhteiseksi hyväksi, ja monet kaipaavat vielä vanhempanakin mielekästä tekemistä. On myös entisiä maanviljelijöitä, jotka pohtivat tilansa kohtaloa – heille tarjoutuu kylissä mahdollisuus elää tutussa ympäristössä mahdollisimman pitkään.

Pajukkoa kasvavat pellot, jotka nykyisellään eivät hyödytä ketään, ovat usein oivallista rakennusmaata pikku taloille ja jopa verstaille, jolloin asia kiinnostaa myös työikäisiä. Olisi ihanne, jos näitä esteettömiä asuntoja voitaisiin rakentaa lähekkäin, tarkoitukseen sopivaa ja edullista maapohjaahan meiltä löytyy helpostikin muutaman kilometrin etäisyydellä palveluista. Kimppakyydeillä onnistuvat kauppareissutkin.

Yhden kaupunkiasunnon hinnalla voisi järkeä käyttäen toteuttaa 2–3 tällaista pikkutaloa, jolloin hanke yksityisellä pääomalla on realistinen.

Rohkaisevaa on, että Kukoistava kotihoito -hankkeen Keski-Suomen muutosagentti Tuija Koivisto on nähnyt tämän ongelman ja tarmokkaasti puuttunut siihen jo vuosien ajan.

Hän toteaa aivan oikein (KSML 2.11.2017), että ikäihmisten asumisen vaihtoehtojen kehittäminen on laiminlyöty ja että työikäisenä hankittu koti ei välttämättä täytä enää ikääntymisen edellyttämiä vaatimuksia.

On nähtävä tilanne sellaisena kuin se on ja luotava uusia asumisratkaisuja, joka auttavat sekä ikääntyviä että vielä työssä olevia palvellen samalla koko yhteiskuntaa. Mitä pikemmin asiaan tartutaan ihan tosissaan ja käytännön tasolla, sen parempi. Laajentunut Jyväskylä voisi olla tässä asiassa edelläkävijä ja näyttää mallia muillekin.

Paavo Lievonen

eläkeläinen, ent. yrittäjä

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

Kotiaholta väärä väite Jämsän vastaanottokeskuksesta

Vihervasemmiston uhrikultti ja kastijako eivät ole tasa-arvoa

Kaiken takana on nainen?

Kirjasto vaikapakka?

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.