Vaihtoehtoja kilpirauhaspotilaille

Valvira selvittää lääkärien toimia kilpirauhaspotilaiden hoidossa (Ksml 31.5.).

Omasta ja tuhansien potilaiden puolesta voin todeta, että onneksi on lääkäreitä, jotka ovat tietoisia hypotyreoosin hoidon huonosta tilasta ja käyttävät toimivia hoitomenetelmiä.

Jos vakiintunut diagnostiikka ei paljasta vajaatoimintaa eivätkä perinteiset hoitotavat auta, potilaalle ei ole apua tarjolla julkisen terveydenhuollon tai endokrinologien taholta.

Suomessa on kymmeniä tuhansia potilaita vailla oikeaa diagnoosia ja kunnollista hoitoa.

Vajaatoimintaa pidetään helppona sairautena, mutta huonolla hoidolla se vie toimintakyvyn. Nykymeno on yhteiskunnalle todella kallista.

Monet kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavista saa masennusdiagnoosin ja on työkyvytön. Niin minäkin olin yli 10 vuotta, kunnes oikea diagnoosi löytyi ja tie työkykyiseksi yhteiskunnan jäseneksi alkoi.

Virallisesti vajaatoimintaa ei ollut, koska kilpirauhasarvot olivat viitteissä. Pääsin itse sairauden jäljille suvussani ilmi tulleiden tapausten vuoksi.

Oli haastavaa löytää lääkäri joka uskoi minua, vaikka oireet täsmäsivät, kuten 14-16h/vrk unentarve, nivel- ja lihaskivut, jotka diagnosoitiin reumaksi, jatkuva uupumus ja palelu, muistihäiriöitä, mielialahäiriöitä, verensokeriongelmia, kolesteroli 8,8.

Oireet ovat poistuneet lääkityksen myötä. Samankaltaisia tapauksia on Suomessa paljon.

Suomeen rantautuneet uudet hoitotavat auttavat ihmisiä takaisin työelämään. Moni on hakeutunut terveyskeskuslääkärin tai endokrinologin sijaan funktionaaliselle lääkärille.

Nyt asioihin perehtymättömät lääkärit ovat kannelleet kollegoistaan, jotka käyttävät uusia menetelmiä. Endokrinologit haluaisivat poistaa muilta lääkäreiltä oikeuden määrätä t3- valmisteita ja pitäytyä itse vanhoissa hoitotavoissa. Näin tuhannet ihmiset jäisivät ilman sopivaa hoitoa.

Endokrinologien tuntuu olevan vaikea hyväksyä, että ratkaisut ongelmiin ovat löytyneet oman erikoisalan ulkopuolelta. Vaikuttaa siltä ettei potilaita haluta kuunnella eikä parantumistarinoihin uskota.

Miksi ihmiset hakeutuisivat näihin hoitoihin ja maksaisivat ne omasta pussistaan, ellei se olisi sen arvoista?

Pitkäaikaissairas itse on oman olotilansa paras asiantuntija. Potilaat tarvitsevat yksilöllistä hoitoa. Valinnanvapaus on säilytettävä ja hoitotapoja kehitettävä.

Nykyiset hoitosuositukset ovat puutteellisia. Vajaatoiminnan hoito ei aina ole helppoa, vaikka lääkärikunta pitkään niin uskoi.

Toivottavasti Valvirassa otetaan myös potilaiden kokemukset huomioon, kun punnitaan noudattavatko lääkärit hyviä hoitotapoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.