Vaihtoehtona riippuvuus raittiuteen

Sunnuntaisuomalainen nosti kissan pöydälle alkoholiasiassa (Ksml 2.6). Todellisuus on karu, sillä alkoholihaitat ovat taloudellisesti jo yhtä mittavat kuin metsätalouden tuotot tai Alkon liikevaihto.

Kyseessä on alkoholikatastrofi, kuten Itä-Suomen yliopiston PYLL-tutkimuskin asian ilmaisee.

Tutkimus tarkastelee alkoholihaittoja lähinnä kansantalouden näkökulmasta. Lisäksi haittoihin sisältyy mittaamaton määrä inhimillistä kärsimystä. Jopa kertatörttöily päihteen kanssa voi aiheuttaa kuoleman tai elinikäiset murheet.

Jos ihmisen on saatava addiktio johonkin, niin parasta se olisi saada asioihin, jotka edistävät yksityistä ja yhteistä hyvää. Toki siitäkin on omat haittansa, koska tällöin joutuu kulkemaan vastavirtaan. Kummajaisena joutuu silmätikuksi, mutta vastoin valtavirtaa kulkeminen on kuitenkin rohkeutta.

Olisi tarpeen tehdä tutkimus siitä, miten esimerkiksi kristillinen usko tai sen puuttuminen vaikuttaa elämäntapoihin ja yhteiskuntaan. Päihteiden käytölle on olemassa syyt, jotka on mahdollista tuntea. Yksittäisenä syynä elämän mielekkyyden puuttuminen lienee merkittävin.

Elämään sisältyy monia murheita, mutta kestävää lohtua ei saada pullosta, vaikka siihen tottunut voi niin kuvitella. Raittiiksi kasvaneella tätä vaaraa ei juurikaan ole, siksi raittius elämäntapana jo pienestä pitäen on tavoittelemisen arvoinen. Raittiustyö tulisikin nostaa uudelleen kunniaan.

Näille ajatuksille heristellään tietysti sormea ja sanotaan, että se merkitsee yksilön vapauden rajoittamista, holhoamista ja suvaitsemattomuutta. Näin onkin, mutta eikö kaikkia muitakin ymmärtämättömiä ole parasta ajoissa holhota, jos he eivät itse hallitse käyttäytymistään? Vahingollisia asioita ei pidä suvaita.

Tätä saattaa lukea joku, jolla on riippuvuus, josta tahtoisi päästä irti, mutta voimat siihen eivät riitä. Miestä väkevämpi pitää otteessaan. Silloin on hyvä muistaa Psalmi 50:15. Toivoa ei tarvitse menettää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Kaukolämmön kilpailukyvystä huolehdittava

Mielipide: Liikenteeseen saatava ennakoivaa silmäpeliä

Mielipide: Tasa-arvo ei ole kehollista

Korona vallan välineenä?

Mielenterveys- palvelut nyt tiukassa

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.