Vain ahne elää alati puutteessa

Nollakorotukset saa pyytämättäkin, uhosi eräs ammattiliittojohtaja loppukesästä. Eikö nollakorotus voi olla jopa suuri saavutus riman alituksen sijasta tässä kilpailun taloustilanteessa?

Jos rahat eivät riitä velkakulutukseen, eikö pitäisi miettiä kulutuksen vähentämistä? Selvää maalaisjärkeä. Joka ahnehtii lisää, elää aina puutteessa.

Korotetaan esimerkiksi alkoholin verotusta. Korotuksella tuskin on suurta merkitystä kulutukseen tässä kasvavassa talousmasennuksessa. Kulutuksen lisäys työllistää kyllä liike-elämää, mutta samalla lisääntyy kotimaisen alkoholin takaisin rahtaaminen viisaasta Virosta. Myös sosiaali- ja terveystoimi työllistyy ja sen mukana valtiolle pelkän alkoholin aiheuttama yli miljardin lasku vuodessa. Viina on viisasten juoma.

Vain ostamalla kotimaassa tuotettuja valmisteita voimme osin korjata talouttamme ja työllisyyttä. Kunhan vain pystyisimme kilpailemaan viennissä kohtuullisilla työn hinnoilla ja tuotantokustannuksilla.

Koska tuomme kulutustavaroita halpamaista enemmän kuin viemme, on selvää, että iso velkalasku lopuksi lankeaa seuraaville sukupolville. Omaisuuden hätämyynti ei tätä pelasta.

Kulutusongelmissa huudamme yleensä pankkeja apuun, eikä niillä tietenkään ole mitään sitä vastaan. Ne toistavat samaa kulutusmantraa vanhanaikaisen säästämisen sijasta. Onkohan pankkien ja rahastojen pelastaminen ja ylläpito lopulta yksi kulutuksemme tärkeimpiä tehtäviä?

Valitettavasti olemme myös hukuttamassa lapsemme ja nuoremme nykyiseen muodin, kilpailun, muovilelujen, elektroniikan, pelien ja kalorien rajattomaan jätemereen arvojen, oman vastuun, terveellisen elämän, vihreän liikunnan, opiskelun ja työnteon tärkeyden opettamisen sijasta.

Mihin lienee lelujen joukosta eksynyt se yksinäinen lapsuuden yöturvaa antava mielilelu tai nalle? Heijastuuko tämä lapsen myöhempään henkiseen kehitykseen nykyisessä liiallisten herätteiden ja epävarmuuden maailmassa?

Veikko Avikainen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.