Vain tilapäinen on pysyvää

Tämä vanha viisaus on tullut mieleen seuratessa rakennusten homeongelmaa, joka vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen näyttää olevan pysyvä ja voittamaton "kansantauti". Joskus talot kestivät siksi, että ne olivat hataria ja veivät paljon energiaa. Nyt ollaan menossa toiseen ääripäähän, talojen tulisi lämmetä "leivänpaahtimella". Nyt puhutaan passiivienergiataloista ja jopa plustaloista, jolloin energiaa jää ylikin oman tarpeen.

Energian huippusäästöjä tavoitteleva rakennusteollisuus näyttää turvaavan tulevaisuutensa bisneksen remontoijana tai sitten purkajana ja uuden rakentajana, tämä kaikki tietenkin lainsäädännön myötävaikutuksella. Ja joku siitäkin maksaa, kun on pakko. Tietysti energiaa voidaan säästää kalliilla tekniikalla, kokonaan toinen juttu on se, säästetäänkö sillä rahaa.

Ei ole keksitty homehtumattomia materiaaleja, siksi kosteusturvallisuus on edelleen saavutettava vanhoilla konsteilla. Näillä leveysasteilla tullaan aina tarvitsemaan lämmitystä ja ilmanvaihtoa. Kun nämä yritetään hoitaa äärimmäisyyksiin menevällä eristyksellä ja monimutkaisella teknologialla, niin on kutakuinkin selvää, että homeongelmat eivät poistu ja viulut maksaa yleensä rakennuksen omistaja tai käyttäjä.

Talojakin voisi rakentaa tietokonetekniikan tapaan, jolloin jokainen komponentti olisi vaihdettavissa ilman, että vaikeuksien tullen koko rakennelma on purettava. Olisi jo korkea aika todeta, ettemme hallitse rakentamista ja tehdä tästä karusta tosiasiasta tarpeelliset johtopäätökset. Tehdään mieluummin "pysyvästi tilapäistä" kunnes opitaan rakentamaan tilapäistä pysyvämpää.

PAAVO LIEVONEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Onko Peukkula Jyväskylän oma tyyli?

Odotetaan nyt tuloksia ensin!

Lyhyet

Nova – kallis kulissi?

Suomessa pankki voittaa aina

Mäntykankaan portilla. Kuva: Maila Pirkkalainen

Pensasmustikan ilotulitus. Kuva: Irma Lahtela

Varisevat lehdet. Kuva: Olli Oksanen

Lyhyet

Vastuullista talouspolitiikkaa?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.