Vakaa talous ja yhteistyö

Jyväskylän koulutuskuntayhtymän lukioliikelaitoksen johtokunnan puheenjohtaja Katja Isomöttönen (kok.) ja varapuheenjohtaja Tom Nevanpää (kesk.) yrittävät muuttaa menot tuloiksi mielipidetekstissään ”Liikelaitosmalli turvaa lukioiden tulevaisuuden” (Ksml 5.11.).

He kirjoittivat: ”Lukiokoulutuksen talous on mahdollista saada nollatulokseen vaikka heti seuraavassa koulutuskuntayhtymän hallituksen kokouksessa. Hallituksella on päätösvalta kiinteistömenoihin ja hallinnon kuluja kasvattaviin yhteisten palveluiden kustannuksiin. Jos näitä pienennetään tarpeeksi, opetuksesta ei enää tarvitse karsia.”

Tällaisia valtuuksia ei ole koulutuskuntayhtymän hallituksella eikä valtuustolla. Jokaisen kuntayhtymän tulosyksikön on itse vastattava kaikista aiheuttamistaan kuluista. Se oli juuri perustelu sille, että lukioista muodostettiin liikelaitos, vaikka sitä kovasti vierastettiin lukioiden henkilökunnan piirissä. Liikelaitosmalli ei turvaa lukioiden tulevaisuutta jos talous ei ole kunnossa, ei mitenkään.

Lukioliikelaitos oli jo saavuttamassa taloudellisen tasapainon, mutta maan hallitus asetti lukioillemme uuden leikkaustavoitteen: noin 12 prosenttia. Se on vielä saavuttamatta. Nyt on sama tilanne myös ammatillisen koulutuksen puolella: säästöpakko on vielä noin 6–8 M€ muutamassa vuodessa.

Nyt on katsottava kokonaisuutta: kuinka kykenemme muuttamaan kustannusrakennetta siten, että pystymme turvaamaan koko ikäluokalle jatko-opintokelpoisuuden tuottavan toisen asteen tutkinnon? Lyhyesti sanoen: yhteistyöllä.

Tarvitsemme kaikkien omistajakuntien yhteisen neuvottelukunnan, jossa on edustajat peruskouluista, korkea-asteen oppilaitoksista ja työelämästä kehittämään toisen asteen koulutuksen kokonaisuutta.

Lukioista tulisi muodostaa itsenäinen taseyksikkö. Tämä kokonaisuus mahdollistaisi Isomöttösen ja Nevanpään ehdottamien synergiaetujen toteuttamisen siten että yhden tulot eivät muutu toisten menoiksi.

Yhdyn täysin kirjoittajien toteamukseen, että lukioidemme opettajat, opiskelijat ja koko henkilökunta on tehnyt viime vuosina erinomaista työtä. Kiitos siitä.

Matti Vesa Volanen

koulutuskuntayhtymän hallituksen jäsen (vas.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mutkat suoriksi ja valtio käräjille

Suomi on konkurssissa

Perämäen teksti avasi silmät

Lyhyet: Omaistani nimiteltiin ”tirlittaniksi"

Mielipide: Pitääkö Jyväskylän maksaa Etelä-Suomen ratasuunnittelua?

Mielipide: ETK pelottelee taas

Mielipide: Myös luonnon eläinten elämä on tärkeä ja arvokas

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.