Valikoivaa esteellisyystutkintaa

Keskisuomalaisen pääkirjoituksessa 3.6. otsikolla ”Väärä kytkös voi olla ongelma” todettiin että ”Keski-Suomessa on Kanervan tyyppinen tapaus piilevänä”.

Tällä viitattiin Ilkka Kanervaan (kok.), joka on tuomittu käräjäoikeudessa ehdolliseen vankeuteen lahjuksien ottamisesta.

Ja viitattiin myös asemaani Keskimaan hallintoneuvoston varapuheenjohtajana ja Keski-Suomen Liiton valtuuston varapuheenjohtajana.

On mielenkiintoista, että median valpas vahtikoira Keskisuomalainen kiinnittää asiaan huomiota nyt, ja löytää ongelman vain minun kohdallani.

Meitä sosialidemokraatteja taidetaan katsoa hieman tiheämmällä kammalla kuin esimerkiksi keskustapuolueen aktiiveja.

Vuosikausia oli tilanne, jossa Keskimaan hallituksen jäsenenä toimi Pekka Neittaanmäki (kesk.). Hänen puolisonsa on Keski-Suomen liiton maakuntajohtaja Anita Mikkonen, joka toimii esittelijänä muun muassa kaava-asioissa.

Pitkäaikainen Keskimaan hallintoneuvoston puheenjohtaja Simo Kutinlahti (kesk.) on Keskisuomalainen Oyj:n hallituksen jäsen ja merkittävä omistaja.

Keskimaa on yksi suurimmista mainostajista lehdessä. Keskimaan hallituksen varapuheenjohtajana toimii Sari Harvia-Jyllinmaa, Harvia Oy:n talousjohtaja ja suuromistaja. S-ryhmä ja Keskimaa on kiuasvalmistaja Harvian merkittävä kauppakumppani.

Keskimaan hallituksen jäsen Mareena Löfgren on Tietoykkönen Oy:n toimitusjohtaja, yritys on osa Keskisuomalainen Oyj-konsernia.

Keskimaan hallituksen jäsen Sami Kettunen (kesk.) on Tietoykkönen Oy:n hallituksen jäsen. Tietoykkönen myy palvelujaan merkittävästi muun muassa päivittäistavarakaupan toimijoille.

Maakuntahallituksessa päätöksentekijöinä ovat myös Keskimaan hallintoneuvoston jäsenistä Mika Kyrö (kesk.) ja varajäsenenä Tuulia Ikkelä-Koski (kesk). Lukuisia kunnanhallituksien jäseniä ja heidän puolisoitaan toimii Keskimaan hallintoelimissä. Juuri kunnat tekevät merkittävät kaavoituspäätökset koskien kaupallisia palveluja.

Näissä kytköksissä ei Keskisuomalaisen mielestä ole siis mitään kummallista, ainoastaan minun kohdallani?

Maakuntaliiton tehtävissä todetaan muun muassa ”Neljäs vaihemaakuntakaava (4. VMK) päivittää kaupan palveluverkon ja taajamat. Kaavaluonnos oli nähtävillä syksyllä 2012. Ehdotusvaihe asetettiin nähtäville alkuvuodesta 2013. Maakuntavaltuusto hyväksyi kaavan 3.5.2013.”

Tämä kaava on siis juuri valmistunut, en osallistunut missään vaiheessa päätöksentekoon.

Olen heti tullessani valituksi Keski-Suomen Liiton valtuuston varapuheenjohtajaksi ilmoittanut, että olen esteellinen osallistumaan maakuntahallituksessa kaava- ja muihin asioihin, mitkä liittyvät kaupallisiin toimintoihin.

Olen myös pyytänyt Keski-Suomen liittoa selvittämään Kuntaliitosta esteellisyysasiat, ja ne on toimitettu myös Keskimaalle. Kuntaliiton juristin mielestä asiassa ei ole ongelmia, kun jäävään itseni sovitulla tavalla päätöksenteosta asioissa, joissa olen esteellinen.

Esteellisyyteni, jotka hoidan niin kuin olen aina hoitanut, jääväämällä itseni tarvittaessa valmistelusta ja päätöksenteosta, ei todellakaan pitäisi olla ainakaan suurin ongelma Keskimaan osalta.

Samoin olen hoitanut jääviysasiani myös Jyväskylän kaupungin sivistyslautakunnan puheenjohtajana. On toki hyvä, että näistä käydään avointa keskustelua.

Suomessa on perustuslaillinen oikeus osallistua poliittiseen päätöksentekoon, ja osuustoiminnassakin jäsenillä on oikeus osallistua hallintoon.

Keskisuomalaisen pääkirjoitustoimittajan mielestä tämä oikeus ei näköjään koske kaikkia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.