Valinnanvapausuudistus on saatava maaliin

Ensi keväänä tulevat maakuntavaalit ovat nousseet vahvasti sote-vaaleiksi. Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen yksi isoimmista teemoista on oman puolueeni kokoomuksen vahvasti ajama valinnanvapausuudistus.

Valinnanvapaudessa halutaan antaa kaikille kansalaisille mahdollisuus valita julkisen ja yksityisen terveydenhuollon välillä. Tämä vapaus on ollut olemassa jo pitkään niillä keillä on varaa, hyvä vakuutus tai ketkä kuuluvat työterveyshuollon piiriin edes osittain.

Valinnanvapauden yksi tarkoitus on purkaa kohtuuttomaksi venyneitä julkisen terveydenhuollon terveyskeskus- ja sairaalajonoja sekä karsia niistä syntyviä kohtuuttomia kustannuksia. Tarkoitus on saada osa yksityisellä puolella asioivista asiakkaista kiertämään julkisen terveydenhuollon kautta, sekä yksityisen terveydenhuollon mukaan ottamisella lisää hoitopaikkoja.

On syytä muistaa pari asiaa, kun pohditaan valinnanvapautta, sen vaikutuksia ja kustannuksia.

Asiakas maksaa jatkossakin pelkän asiakasmaksun asioidessaan julkisella puolella siitä huolimatta, että hän valitsisi palvelusetelin yksityiseen sairaalaan. Julkisen terveydenhuollon kustannukset tulevat siis tilapäisesti nousemaan jonkun verran. Tämä ei saa tarkoittaa sitä, että asiakasmaksut nousevat kohtuuttomiksi.

Kustannuksia kompensoi kuitenkin muun muassa yksityisestä sairaanhoidosta saatavien kelakorvauksien poistuminen sekä palveluiden päällekkäisten kustannuksien karsiminen.

Nykyään esimerkiksi julkisella puolella otetut verikokeet otetaan uudelleen yksityisellä puolella, jos asiakas vaihtaa lääkäriasemaa kesken hoitoketjun. Tällaiset päällekkäisyydet tulevat siis poistumaan, joten pitkällä tähtäimellä uudistus on kustannustehokas.

Nyt meneillään olevan hallituskriisin jälkeen nähdään, mitä maakuntauudistukselle tapahtuu, mutta valinnanvapaus osana sote-uudistusta on saatava toteutumaan, vaikka maakuntauudistusta ei tulisikaan.

Uudistuksen eteen on tehty paljon hyvää työtä, jotta kansalaisten oikeudet terveydenhuollossa paranevat samalla kun taloutta elvytetään. Tämä työ ei saa missään nimessä valua hukkaan.

Mahdollisella tulevalla maakuntahallinnolla on suuri tehtävä ja vastuu siinä, että tämä muutos saadaan toteutettua ja asiakkaat pääsevät nopeasti laadukkaaseen hoitoon, kuitenkin huomattavasti kustannustehokkaammin kuin ennen. Maakuntahallinnon tehtävänä on varmistaa, että muutos sujuu ja palvelut ovat jokaisen saatavilla.

Sanna-Mari Ylitalo

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Mielipide: Suomen tulevaisuus nojaa osaamiseen

Hyvinvointivaltion tulevaisuus

Lyhyet 24.5.

Lyhyet 24.5.

Uutissuomalaisen debatti: Kuva turvallisuusuhkista kaipaa päivitystä, sanoo presidentti Tarja Halonen

Ei kaksi ilman kolmatta poliittista lehmäkauppaa

Tietoa vai politiikkaa koronan hoitoon

Lyhyet 23.5.

Lyhyet 23.5.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.