Vallaton presidentti

Perustuslaki 2008-työryhmä ehdottaa presidentin valtaa leikattavaksi. Presidentistä tulisi vain edustushahmo. Ministeri Jyrki Katainen riisuisi presidentin täysin vallattomaksi. Myös entinen pääministeri Paavo Lipponen kannattaa presidentin valtaoikeuksien voimakasta karsimista.

Herkkähipiäisiä ovat poliitikot. Muutamasta kansliapäällikön nimityksestä ottivat roskia nokkaansa. Presidentillä oli oma kanta päälliköihin, kuten pitikin. Poliitikkoja ärsytti myös soppalautasten määrä Brysselin kokouksissa. Osallistuuko kokoukseen presidentti, pääministeri, ulkoministeri, vai kaikki kolme?

Menköön vaikka kaikki ja vieköön lautaset mennessään, jos Brysselin keittiössä ei ylimääräisiä ole. Pääasia, että siellä kukin pitää tanakasti Suomen puolta. Sopikoon keskenään, kuka osallistuu mihinkin kokoukseen, jos osallistujamäärä on rajattu.

Saa nähdä, ehdottaako ulkoministeri Stubbin vetämä brändi-työryhmä tulevassa raportissaan, että edustuspresidentti olisi oiva brändiveturi Suomelle! Jos presidentistä ollaan tekemässä vain brändiveturia ja edustushahmoa, niin valitaan sitten kuningas Ruotsin, Tanskan ja Norjan malliin. Upeammalta kuningas kuulostaa brändiveturina ja edustushahmona maailman kahvitilaisuuksissa ja small-talk -kokkareilla kuin presidentti. Kyllä meillä varaa kuninkaaseen on, jos on edustuspresidenttiinkin. Eduskunta valitkoon kuninkaan. Me kansalaiset äänestäisimme siihen kuitenkin jonkun pellen, ihan vaan protestiksi.

Puolivallaton puhemies meillä jo oli. Hänen vallattomuutensa on ilmeisesti nyt rengastettu, sille tuli rajat. Nytkö sitten tarvittaisiin kokovallaton presidentti? Kaikissa gallupeissa, selvityksissä ja kyselyissä on tullut ilmi, että kansalaisten suuri enemmistö ei hyväksy presidentin valtaoikeuksien karsimista. Edustuspresidenttiä emme halua emmekä tarvitse. Tästäkös oikeusministeri Braxin johtama työryhmä mitään välitti. Voi tätä poliitikkojen vallanhimon vallatonta määrää! Toivottavasti eri puolueiden edustajista koottava parlamentaarinen elin voisi himojaan hillitä, kun Braxin työryhmän ehdotuksia filosofoivat.

JARMO JÄÄSKELÄINEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Suomen uusin ja rumin?

Seniorikortin hankala uudistus

Saksa jyrää Euroopassa!

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Jalankulkija on turvaton tietyömaan kaaoksessa

Mielipide: Kohti kestävää energiatuotantoa

Mielipide: Isännöitsijällä eri näkemys perukirjasta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.