Valmistumistilasto ei kerro kaikkea

Artikkelissa opiskelijoiden hitaasta valmistumisesta (Ksml 9.10.) oli monta puutetta, joita Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta (JYY) haluaa tarkentaa. Lähteenä käytettiin Tilastokeskuksen vertailua sukupuolten välisistä eroista korkeakoulujen opinto- ja valmistumisajoissa.

Tilastokeskuksen materiaalin pohjalta olisi ollut paljon tärkeämpää keskittyä otsikkoa myöten sukupuolten välisiin, jopa huolestuttaviin eroihin koko koulutuspolulla kuin opintoaikojen pituuteen.

Pelkkiä valmistumistilastoja lukemalla on mahdotonta nähdä koko totuutta siitä, kuinka moni opiskelijoista todella jatkaa oppiaineessaan. Lehti käytti pohjana tilastoja vuodesta 2002, mikä aiheuttaa suuren vääristymän. Tämä tilasto ei kerro totuutta 10 viime vuoden aikana aloittaneista opiskelijoista, sillä lainsäädäntö on muuttunut huomattavasti.

Vuosina 2002–2005 aloittaneiden opintoaikaa ei ole rajattu, joten he voivat olla käytännössä rajattoman ajan kirjoilla yliopistossa, opiskelivat tai eivät.

Tilastoa vääristävät myös opiskelijat, jotka ovat ottaneet opiskelupaikan vastaan mutta päätyneet vaihtamaan mieluisemmalle alalle – tällainen on hyvin tavallista juuri luonnontieteellisillä aloilla, joiden tilastot näyttävät pintapuolisesti synkimmiltä.

Valmistumiseen vaikuttaa eniten opiskelijan elämäntilanne ja innostus opintoihin. Yli puolet opiskelijoista käy töissä opiskelujensa ohella, osa suorittaa siviili- tai varusmiespalveluksensa, saa lapsia, sairastaa tai siirtyy väliaikaisesti työelämään.

Opintoajan pituus ei kerro tutkinnon laadusta eikä pitkä opiskeluaika ole huonompi kuin lyhyt, kun samalla käydään töissä ja eletään normaalia elämää eri vaiheineen. Tutkimukset osoittavat myös, että töissä käyminen opiskeluaikana ei merkittävästi hidasta valmistumista vaan antaa sellaisia työelämävalmiuksia, joita ei opiskeluaikana voisi muuten saada.

Yleinen keskustelu ja opiskelijoiden sosiaaliturvan leikkaukset tuntuvat johtavan jatkuvaan opiskelijoiden arvon alentamiseen.

Vääristyneiden tilastojen esittely on valitettava osa keskustelua mediassa. Moni opiskelija kokee keskustelun ja leikkaukset vahvasti syyllistävinä ja ahdistavina, mikä näkyy muun muassa laskeneena intona ylimääräisiin opintoihin tai kansalaisaktiivisuuteen.

JYY haluaa muistuttaa, ettei yliopisto ole maisteritehdas, vaan sillä on jo yliopistolain nojalla tehtävä kasvattaa kriittisiä ja valistuneita yhteiskunnan jäseniä. Hyvä opiskelija on innostunut opiskelija, eikä tarkoitushakuinen negatiivinen uutisointi palvele mitään hyvää tarkoitusta.

Jenna Anttonen

hallituksen puheenjohtaja

Minna Oinas

pääsihteeri

JYY

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

Kotiaholta väärä väite Jämsän vastaanottokeskuksesta

Vihervasemmiston uhrikultti ja kastijako eivät ole tasa-arvoa

Kaiken takana on nainen?

Kirjasto vaikapakka?

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.